Skip to main content

Vuoden 2024 budjettiriihiin mietintöjä Microsoft 365-palveluiden osalta

Niin vain se alkaa vuosi 2023 kääntymään loppusuoralle ja kohtahan me kaikki jo toivotamme vuoden 2024 tervetulleeksi ilotulitteiden ja muiden juhlarituaalien säestämänä. Loppuvuodesta yleensä yritykset ja muut organisaatiot myös pyörittävät omia budjettejaan – jos eivät ole sitä jo tehneet – ja miettivät et mitenkäs varmistetaan myös tulevana vuonna se, että tehdystä Microsoft 365 lisenssi-investoinnista saadaan maksimihyödyt irti. Ja sitä, että miten varmistetaan oman porukan tasalaatuinen loppukäyttäjien osaaminen Microsoft 365-sovellusten osalta sekä pidetään huolta siitä, että jokainen käyttäjä ymmärtää ajanhengen mukaiset tietoturvan vaatimuksen ja meitä kaikkia alati vaanivat verkon uhat.

Viime viikkoina olemme saaneet lukea jälleen kerran erilaisista ikävistä tietoturvapoikkeamista erityyppisissä organisaatioissa. Valtaosa näistä on ollut jälleen kerran erilaisia loppukäyttäjiin kohdistettuja entistä sivistyneempiä kalastelukampanjoita.

Viimeistään nyt vuosien 2023 ja 2024 taitteessa jokaisen on hyvä ymmärtää se, että jokainen organisaatio ja niiden jokainen käyttäjä ovat verkkorikollisille potentiaalista hyökkäysvektoria. Lisäämällä eli kouluttamalla loppukäyttäjien tietoisuutta verkkorikollisuuden vaaroista & riskeistä näihin on ainakin tietyllä tasolla mahdollista pyrkiä vaikuttamaan etukäteen varmistaen se, että käyttäjät ymmärtävät miltä se pelikenttä tällä saralla tätä nykyä näyttää. Käyttäjien osaamisen kasvamista ei voi olettaa tapahtuvan ihan itsekseen, vaan siihen pitää panostaa ja porukkaa pitää kouluttaa.

Uuden vuoden lupauksena toivonkin jokaiselta kotimaiselta organisaatiolta sitä, että viimeistään nyt on syytä lopettaa ajattelu ”ei meidän tiedot ketään kiinnosta eikä kukaan halua meidän kimppuun hyökätä”. Voin kertoa, että kyllä ne viheliäiset rikolliset haluavat.

Tässä mun TOP 3 vinkit, joihin kannattaa panostaa ens vuoden budjetointia miettien:

 

1. Loppukäyttäjien tietoturvakoulutus

Uskokaa tai älkää, mutta Digikuulta löytyy tähän valmiiksi pureskeltu, kansantajuinen ja todella pidetty koulutus. 😊 Kaikki organisaation käyttäjät samalla hinnalla kyytiin, nauhoite mukaan pakettiin samalla hinnalla ja tietty 100 % Tyytyväisyystakuulla.

https://digikuu.fi/portfolio/tietoturvakoulutus-organisaation-loppukayttajille

 

2. Loppukäyttäjien koulutus kaikkien Microsoft 365-sovellusten osalta

Toisen kerran uskokaa tai älkää, mutta myös tältä sektorilta meiltä löytyy asiakkaidemme riemuksi ja avuksi yli 80 erilaista M365-sisältöä.

Mitäs sit esimerkiksi AI- ja Copilot-kuviot vaikuttavat loppukäyttäjiin ensi vuoden aikana miettinee aika moni? Olkaa huoleti, myös tältä sektorilta on tulossa runsaasti sisältöä. Näissä Copilot-kuvioissakin on hyvä muistaa – kuten myös kaikessa muussakin 365-tekemisessä – et näitäkään palveluita ei voi eikä pysty ajamaan pelkillä lisensseillä ja boteilla, vaan tälläkin saralla myös loppukäyttäjien ymmärtämisestä ja osaamisesta on pidettävä huolta.

Jeesiä ja herkkuja loppukäyttäjien osaamisen jatkuvaan varmistamiseen löytyypi tuolta: https://digikuu.fi/portfolio/kahvivartti

 

3. Viestinnällisten SharePoint-introjen vuosihuollot

Tämä aihe ei sinällään liity mitenkään loppukäyttäjien koulutuksen tai tietoturvaan, mutta viime vuosina suomalaiset organisaatiot ovat ottaneet käyttöönsä läjäpäin SharePointin päälle pystytettyjä viestinnällisiä intranettejä. Myös tällä sektorilla Microsoftin tuotekehitysvauhti on luvalla sanoen päätä huimaavaa.

Eli kaikki te, joilla moinen sisäisen viestinnän alusta on käytössä: varmistakaa jatkossa se, että teille on sieltä myös viimeiset herkut ja lelut ajossa.

Ja sitä apuahan löytyy tietysti täältä: https://digikuu.fi/portfolio/intranetin-vuosihuolto

 

Käys vilkaisemassa meidän kotisivuilta tai pistä viestiä suoraan Aholan Antille tai mulle ja katotaan, että miten me voitais auttaa juuri Sua parhaalla mahdollisella tavalla. Ja ai niin. Siihen käyttäjien osaamisen kehittämiseen ei voi ikinä käyttää liikaa aikaa tai rahaa. Ei myöskään vuonna 2024.

Menestyksestä loppuvuotta kaikille!

 PilviHeppu Tommi Maijanen