Skip to main content

Niin muuttuu maailma, Eskoseni…

 

… ja me sen mukana.

Aika mennyt ei enää palaa

Kauas on tultu siitä, kun toimistoissa tulostimet, puhelimet, kopiokoneet, kahvinkeittimet ja ihmiset pitivät ääntä. Nykyään näistä äänekkäin taitaa olla se ihminen – ainakin silloin, kun niitä toimistolla näkee.

Puhelimet pidetään hiljaisella, kahvinkeittimet ovat lyhyen hetken puhkuvia automaatteja, ja tulostimia ja kopiokoneita kärräillään pikkuhiljaa vanhentuneen teknologian joutomaalle. Jonnekin sinne diskettien, lerppujen, korppujen ja rullahiirien sekaan.

 

Ei ole varmaan sinultakaan mennyt ohi se, että tekoälyn aika on nyt. Ja jos olet välttynyt tältä uutiselta, niin tässä vielä uudestaan: tekoälyn aika on nyt. Se on täällä, se on nyt, eikä kenenkään henkilökohtainen mielipide siitä tule muuttamaan sitä faktaa, että olemme uuden ja globaalisti merkittävän aikakauden kynnyksellä.

Niin kuin kaikki muutkin merkittävät keksinnöt, tuo tämäkin mukanaan paljon uusia uhkakuvia ja pelkoja. Mutta ei keskitytä nyt niihin. Vaan keskitytään siihen, miten voimme valmistautua tulevaan. Valmistautuminen ei tarkoita sitä, että ostamme kaikki mahdolliset lisenssit ja nakkaamme ne työntekijöiden päälle kuin mansikat kermakakkuun ja istumme käsiemme päälle odottamaan ihmettä.

Se ei tarkoita sitä, että sanomme AaaTeeKoo-jonneille, että testaavat sitä ja sitten ”otetaan se heti käyttöön”.

Se ei myöskään tarkoita sitä, että pistetään kaikki työntekijät viikon mittaiselle Luulot pois-bootcampille opiskelemaan aiheesta ja oletetaan, että hommat rokkaa sen jälkeen briljantisti.

Ei.

Valmistautuminen uuteen aikaan

Se tarkoittaa sitä, että Sinä valmistaudut henkisesti. Hyväksyt sen, että et voi enää toimia vanhoilla menetelmillä, jos koskaan haluat hyötyä uusista mahdollisuuksista.

Se tarkoittaa myös sitä, että valmistaudut teknisesti. Otat selvää siitä, mikä tilanteesi on nyt ja mitä täytyy tehdä sen eteen, että voit jossain kohtaa ottaa uudet työkalut käyttöön.

Joudut luopumaan helmitaulusta, laskukoneesta, papereista, faxista, skannerista ja ennen kaikkea vanhoista tavoistasi tehdä töitä. Kiitä toimistotarvikkeita ja kultaisia käytänteitä hyvästä palveluksesta ja pidä vaikka muistotilaisuus sen kunniaksi. Kaiva vanha uskollinen mappi hyllyltä ja selaile kertaalleen läpi 185 sivua henkilöstön ohjeita ja tiedotteita. Silittele mapin kantta ja huokaise syvään.

Sitten heitä mappi pönttöön ja tulitikku perään!

On aika Konmarittaa hyllyt, työpöytä, tietokoneen työpöytä, ohjelmistot ja ennen kaikkea omat ajatukset. Heitä vanhat menemään (älä kierrätä, kukaan ei kaipaa) ja vapauta tilaa uudelle. Opiskele, perehdy, ajattele, unelmoi. Mieti mihin kaikkeen pystyt, jos vain uskallat päästää irti vanhasta.

 

Digikuu on sun kompassi, kartta ja majakka

Me Digikuulla uskotaan, että sinäkin pystyt hyppäämään uuteen aikaan kevyin askelin. Me autetaan sua päästämään irti vanhasta, ottamaan olemassa olevat työkalut haltuun ja näytetään, mihin kaikkeen niillä pystyy jo nyt. Me kuljetaan sun rinnalla tälle uudelle aikakaudelle, eikä anneta sun hypätä poteroon siinä kohtaa, kun alkaa jännittämään.

P.S. Kuvat on tekoälyn luomia juuri tätä tekstiä varten

PilviEnkeli Karoliina Häkkinen

 

”Sieltä se AI nyt tulee, tuhoaa ja rikkoo kaiken. Meillä sitä ei ainakaan käytetä.”

Koulutamme tekoälystä marraskuun lopulla: AI eli tekoäly ja sen hyödyntäminen tuottavassa työssä

Koulutuksen ajankohta: 29.11.2023 klo. 12-13.30 – Koulutuksen hinta 290€/organisaatio

LUE LISÄÄ JA LÄHDE MUKAAN!