Skip to main content

Video on hieno muoto jakaa tietoa. Olen saanut useasti koulutuksissa kuulla, miten ohjevideoilla on säästetty asiantuntijoiden, viestinnän ja HR:n aikaa. Microsoftin ekosysteemissä videoita on voinut luoda Teams-kokouksissa, Live eventeissä sekä Streamin sovelluksella ja appilla.

Ehkä pienoinen puute tähän mennessä on ollut heikko videoiden editointimahdollisuus. Parhaimmillaankin (kun video luodaan Streamilla) videoista on voinut trimmata vain päät. Sisäisten viikkokokoustallenteiden katselu ilman editointia vielä menettelee paremman puutteessa mutta ohjeissa, asiakkaalle menevissä videoissa sekä muissa edustavammissa tallenteissa pieni videoiden ehostus on paikoillaan.

Joten ei ihme, että ihmisten kiinnostus heräsi, kun Microsoft ilmoitti syyskuussa 2021 hankkineensa Clipchamp videoeditointisovelluksen ja integroivansa sen Microsoft365 alustaan. Sanotaan, että odottavan aika on pitkä mutta loppuvuodesta 2023 Microsoftin roadmapista saatiin lukea, että homma on paketissa ja ei muuta kuin kovaa käyttöä.

Ei nyt vielä makeaa mahan täydeltä. Clipchamp toimii tällä haavaa selaimessa Microsoft365 portaalin kautta, työpöytäsovellusta saadaan odottaa ensi vuoteen ja joulukuussa julkaistaan Clipchampista omalla erillislisenssillä toimiva premium versio. Kauppa se on, joka kannattaa.

Clipchampilla on simppeli tehdä peruseditointia. Erilaiset rajaukset, siirtymät, tekstin lisäämiset, leikkaukset ja kansilehtien liittämiset luonnistuvat lyhyellä harjoittelulla. Videoiden editointi on mielestäni meditatiivista ja hyvää vastapainoa kouluttamiselle. Rohkeasti vaan härkää sarvista ja kuskin pukille. Lisäopastusta tullaan tarjoamaan kevään Kahvivarttijunissa.

Clipchampilla voidaan myös tallentaa näyttöä, kuvaa ja ääntä, tallentaa video eri kuvasuhteilla (16:9, 9:16, 1:1, 4:5, 2:3 ja 21:9) sekä eri laatuisina (1080p, 720p sekä 480p). Premium versiolla voidaan myös tallentaa 4K kuvaa. Eri kuvasuhteista voidaan päätellä, että Microsoft näkee mobiililaitteet ja somealustat varteenotettavina jakelukanavina.

Omaan viikoittaiseen, suht simppeliin editointiin Clipchamp toimii mainiosti. Marraskuun kahvivarttijunien tallenteet ovat editoitu tällä. Ehkä pientä tarkkuutta kaipaisin rajauksiin. Clipchamp tulee varmasti kehittymään jatkossakin ja tulee haastamaan kolmansien osapuolien editointisovellukset. Aika näyttää millaisen rajauksen Microsoft tulee tekemään normi version ja Premiumin välillä. Editointisovellus on ehdottomasti jotain, mitä M365 asiakkaat ovat kaivanneet.

– Pilvimaalari / Mr. Chili  Teemu Ahlström