Skip to main content
Yleinen

Uusi vuosi ja Office 365:n uudet kujeet

Kirjoittanut 25.1.202217 lokakuun, 2022Ei kommentteja3 min lukuaika

Minä odotan työpäivältäni teamsiin uusia ominaisuuksia

Pilvikouluttajan työni yksi piirre on jatkuvasti uusiutuva ja muuttuva ympäristö. Yllättävän usein huomaan kouluttaessani, että ominaisuus mikä vielä eilen oli tietynlailla, on tänään toisen lailla. Pohjimmiltaan tämä on positiivinen ongelma. Office365 kehittyy, tuoden koko ajan uusia toiminnallisuuksia. Ihmisten oppimisen kannalta on myös hyvä, että koulutuksiin osallistujat näkevät käytännössä, mitä jatkuva ympäristön päivittyminen tarkoittaa. Olisi mielenkiintoista, jos Teamsistä voisi vääntää retro -namiskaa ja sovellus muuttaisi kokemuksen ja toiminnallisuudet Teamsin alkuaikoihin. Ero tähän päivään olisi valtava.

Kaikista Office365 sovelluksista Teams on ehkä suurimmassa muutoksessa. Uusia ominaisuuksia tuli vuonna 2021 kymmeniä. Vauhti kuitenkin rauhoittui vuoden loppua kohden. Oisko Microsoftilla jotain koronaväsymystä vai tyyntä ennen isompaa uudistusta? Jotkut odottavat talvelta lunta, toiset jouluna kovia paketteja. Minä odotan työpäivältäni Teamsiin uusia ominaisuuksia.

Pääset tarkastelemaan uusimpia ominaisuuksia Teamsin työpöytä- ja verkkoversiolla alla olevan kuvan nuolen osoittamasta paikasta. Työpöytä- ja verkkoversioiden lisäksi löydät omilta välilehdiltä myös mobiiliappien uudet ominaisuudet. ”Voiko ihanammin päivän enää alkaa?”

Toisinaan koulutuksissa kysellään, voiko Office365 sovelluksilla tehdä sitä tai tätä. Microsoft on julkaissut roadmapin, tiekartan eli toteutussuunnitelman  Microsoft365:n sovelluksista. 

https://www.microsoft.com/fi-fi/microsoft-365/roadmap

Sivustolta pääset selailemaan sovelluskohtaisesti julkaistut, par’ aikaa levityksessä olevat sekä kehitysvaiheessa olevat ominaisuudet. Jokaisesta ominaisuudesta on pieni kuvaus sekä julkaisuestimaatti. Julkaisuajankohdan kanssa kannattaa noudattaa samaa ohjetta kuin kuunnellessa Savolaisten juttuja: vastuu on aina kuulijalla. Tärkeimmät julkaisut on tupannut viime vuosina myöhästymään. Sivustolta kuitenkin saa hyvän yleiskuvan siitä, miten paljon uusia ominaisuuksia kehitysputkesta löytyy. ”Onko ihanampaa aamua kuin tää?”Edelleen kaikkiin kysymyksiin ei Office365 tiekarttakaan anna vastauksia. Toiminnallisuudet, joita ei vielä ole ja joita kuitenkin haluttaisiin, jotka eivät löydy roadmapista, löytyvät mitä todennäköisimmin Microsoftin palauteportaalista (Entiseltä nimeltään UserVoice), Feedback · Community (microsoft.com). Tällä ihmiset saavat ehdottaa Microsoftille uusia ominaisuuksia. Ja tämän jälkeen muut käyttäjät voivat antaa äänensä kyseisen ominaisuuden puolesta. 

Sivustolta löytyy 34:n eri sovelluksen palautteet. Suurimpina Teams, OneDrive ja OneNote tuhansine kehitysehdotuksineen. On erittäin todennäköistä, että joku on jo ehdottanut sinuakin mietityttänyttä toiminnallisuutta. Äänestäessä jonkun ehdotuksen puolesta, saat aina sähköpostin, kun ehdotuksen tila muuttuu. Microsoftin edustajat vastailevat ehdotuksiin ja kertovat jos asiat etenee kohti tuotantoa. Voit käydä äänestämässä niin montaa ehdotusta kuin haluat. Portaalia selaillessa huomaa, ettei Micrsoftilta ihan heti työt loppu.

Käykää äänestämässä.Perinteisesti Microsoft julkaisee uusia tuotteita Ignite -konferenssissaan. Viimeiset pari vuotta Ignite on järjestetty verkossa. Tälle vuodelle suurimpia julkistuksia tulee olemaan Microsoft Loop, alusta, joka mahdollistaa entistä parempaa yhdessä tekemistä sekä tietoelementtien siirtoa sovelluksista toiseen. Tulossa on myös Microsoft Mesh, joka muuttaa kokoustamisen vielä enemmän virtuaaliseksi Avatar-hahmoineen. Näiden tarkoista julkaisuajankohdista ei ole vielä tietoa Roadmapissa. Microsoft kertoi Ignitessä, että vuoden päästä maailma on aivan toisenlainen.

Jäämme siis odottamaan. 

– Pilvimaalari / Mr. Chili Teemu Ahlström