Skip to main content
Yleinen

Hei me muutetaan: kun etätyöläinen muuttaa 

Kirjoittanut 28.1.202217 lokakuun, 2022Ei kommentteja3 min lukuaika

…kun etätyöläinen muuttaa 

Toisin sanoen, me ollaan perheen kanssa muuttamassa ja kodissamme sijaitseva ”iskän huone” aka työhuone muuttaa tietysti mukana. 

Perinteinen firma kun muuttaa, sehän hoituu kun viimeisenä päivänä vanhassa toimistossa pakkaat läppärin ja laturin #salkkuun ja teet seuraavan päivän töitä jostain. Sillä välin näytöt, telakat, pöydät, penkit, kaikki paitsi seinät, ovat punaisella magialla muuttaneet uuteen osoitteeseen, jonne saavut navigaattorin opastamana toisena päivänä. Ehkä välissä on viikonloppu niin töitä  ei tarvitse edes tehdä muualta. 

Nyt kun yksi kymmenesosa Digikuusta muuttaa, tilannehan on vähän erilainen. Itsehän nyt oman kotini muutan. Mutta miten Digikuu on sopinut kuvioon? 

Innokkaasti tukien, suoraan tai epäsuorasti. Oman kokemukseni kautta tästä ollaan oltu kiinnostuneita, ollaan sähkönhintoja puitu, muuttolaatikoiden hintoja naureskeltu ja kirottu pesukoneiden toimituksia, harvinaista kyllä, etukäteen (uusi pesukone on siis jo talolla 😂). Myöskin se että meistä riippumattomista syistä muuttopäiväksi osuu maanantai, josta ei kuitenkaan ole tullut ongelmaa; työt odottaa että perhe pääsee uuteen kotiin. Kiitos siitä. 

Omat pohdinnat liittyvät myös Ei pönötystä -sarjan ekan kauden viimeiseen jaksoon jossa ei-pönöttäneet Ville ja Teemu juttelivat asiasta – miten firmat jatkossa palkkaavat väkeä, pitääkö muuttaa johonkin työn perässä vai muokataanko palkkausprosesseja sen mukaan mistä paras tekijä löytyy ja annetaan tekijän tehdä työnsä mistä tahansa?  

Pitääkö muuttaa johonkin työn perässä vai tuleeko työ tekijän mukana paikkariippumattomasti?

Entä jos nykyinen huipputekijä päättää muuttaa etelään, pidetäänkö hänet töissä edelleen mutta netin yli? Toisaalta viiden vuoden päästä voi olla valtti, jos firmalla on toimisto ja sen perusteella saa kotoa töitä tehneet vaihtamaan 😀 Kuka tietää mikä on maailmanmeno 2027… 

Joka tapauksessa, työn muuttuessa oikeasti paikkariippumattomaksi, työntekijät saattavat muuttaa myös ollessaan firmassa töissä, kuten minäkin. Löytyi sopiva uusi koti omalle perheelle, niin mikä jottei. Siinä on firmoille pohdittavaa, miten näihin reagoidaan, kun nykyinen työntekijä haluaa muuttaa paikkakunnalta toiselle, joskus varmasti pidemmällekin, jopa pois maasta. Paluuta mihinkään vanhaan ei varmasti ole enää tiedossa. 

– Pilvivisu Ari Mäkiö