Skip to main content

SharePoint Online ja UUUUUUdet kuviot

Microsoft piti 2.5.2023 tapahtuman, jossa valaistiin mitä kaikkea SharePoint Onlineen on tulossa tulevaisuudessa.

Etukäteen tätä tapahtumaa verrattiin vuoden 2016 tapahtumaan, jota voi pitää modernin SharePointin lähtölaukauksena. Tällä tiedolla oli siis odotettavissa jotain isoa ja vähän osattiin arvatakin mitä. Lisäksi tuli myös muitakin uusia juttuja, jotka tekevät SharePointin kliksuttelukehityksestä edelleen mukavampaa.

Toisena puolena julkistuksissa kuitenkin oli se, mitä ne oikeasti tarkoittavat ja milloin näitä saa. Varsinkin viimeinen herättää varmasti mielenkiintoa, mutta tämän hetken yleinen Microsoftin aikajana uutuuksille on tämä vuosi ja vähän vuoden 2024 alkua.

No mitä julkaistiin, kerrottiin, näytettiin?

Paljonkin.

Eka oikea arvaus itselläkin oli Copilotin eli tekoälyn tuominen sivujen JA sivustojen tekemiseen mukaan. Eräässä esimerkkivideossa pyydetään Copilotilta uutta sivustoa perehdyttämiseen ja käyttämään sivuston perusteena PowerPoint-ohjetta perehdyttämiseen + nappaamaan siihen mukaan vielä johtajalta tervetuloa-viesti:

Copilot ottaa annetun lähtetiedon ja luo sivuston, jossa on kuvia, tervehdys, ohjeistuksia ja muita suoraan, joita sitten pääsee totta kai vielä hienosäätämään ja muokkaamaan.

Vastaavaa esimerkkiä kerrottiin myös: jos pitäisi vaikka intraan tehdä uusi sivu jotakin ohjeistusta varten ja ohjeistus on laadittu ensin Word-tiedostoon (Teamsissä esmes tiimin kesken ihan vain tehden). Sitten pyydetään uutta sivua luodessa Copilotilta, että ”Tee tämän Word-dokkarin perusteella ohjesivu ja muista tämä ja tämä” ->  Copilot luo visuaalisesti mahtavan sivun suoraan, jota voi sitten hienosäätää sitäkin.

 

 

Yleisesti ottaen siis sivujen tekeminen nopeutuu kun asettelut, tekstimuodot, otsikot, kuvat ynnä muut tulevan automaagisesti tarjolle.

Oma huomio: mitä tämä sitten tekee sivujen yhtenäisyydelle, jää nähtäväksi – vähän jäitä hattuun siis vielä.

Sisällöntuottajille motivaatiota ja helpotusta

Yksi juttu on myös täysin uusi juttu: SharePoint Online saa Start-paikan, josta sisällöntuottaja voi aloittaa kokonaan uuden sivun tekemisen halutulla sivupohjalla haluttuun paikkaan, voi katsella mitä kaikkea on jo luonut ja näkee esimerkiksi analytiikkaa itse tekemistään sivuista, vaikka montako kävijää niitä on katsellut.

Tämän tarkoituksena on helpottaa SharePointin käytön aloittamistakin täysin uutena tekijänä. Mielenkiinnolla odotan itsekin mitä tämä tekee ihmisten innolle tehdä asioita SharePointtiin.

Tämän lisäksi sivujen muokkaaminen yhdessä samaan aikaan toisten sisällöntuottajien kanssa tulee mahdolliseksi. Tätä on toivottu myös monessa paikassa ja nyt se olisi tulossa.

Sitten alkaakin tulemaan jymypaukkuja

Visuaalisuus, brändääminen, teemoittaminen, fontit ja kirjoitusasut, ruudukot ja asettelut, videot ja kuvat, animaatiot ja liikkeet, ovat seuraavaksi iiiisossa roolissa, ainakin tämän Microsoftin gif-kuvan perusteella:

Jos alkoi pelottaa että nykyiset intrat menevät rikki, niin ei hätää, Microsoft kertoo myös, että tuo näitä uusia visuaalisia juttuja pala kerrallaan parantaen SharePointtia koko ajan lisää ja lisää.

Brand Center

Visuaalisuuden hallintaa kaipaaville saattaa olla myös muita hyviä uutisia; SharePoint Online saa myös Brand Centerin eli paikan josta hallita oman organisaation visuaalista ilmettä – ihan ketä tahansa ei saa vaihtaa kaikkea ja tehdä mitä tahansa hullua vaan voidaan keskitetysti hallita fontteja, kuvia, värejä, logoja ja niin edelleen.

Totuus paljastuu myöhemmin mitä tämä tarkoittaa, mutta vaikuttaa hyvältä, eikö? Saa kommentoida tai laittaa viestiä allekirjoittaneelle.

Lisäksi huomiota osakseen saavat kuvat, niiden muokkaamiseen suoraan SharePointissa tulee lisää uusia juttuja ja koska myös videot ovat SharePointin hallussa uuden Streamin kautta, myös videoita varten tulee uusia valmiita sivupohjia, joissa on omat tekniset temppunsa kyydissä.

Lisäksi (vihdoinkin) Microsoft tekee helpommaksi asioiden upottamisen muilta SharePoint-sivustoilta uudella mediapaneelilla, josta lisäämällä asioita se jopa ehdottaa asetteluehdotuksia, jotta viestisi olisi mahdollisimman selkeä.

Paljon on siis uutta tulossa SharePointtiin! Nämä infot ja kuvat on napattu Microsoftin Tech Communityn postauksesta – en siis itsekään vielä ole päässyt mitään näpyttelemään, mutta voin taata, että heti kun pääsen, tiedätte siitä 😛

Voit lukea lisää asioista täällä: https://techcommunity.microsoft.com/t5/microsoft-sharepoint-blog/sharepoint-in-the-ai-era-introducing-copilot-in-sharepoint-amp/ba-p/3806069

Muutoksia tulee myös listoihin ja moniin muihinkin juttuihin, mutta jätetään jotain uusiin blogeihin myös. 😉

– Pilvivisu Ari Mäkiö