Skip to main content

Stream ja SharePoint Online ne yhteen soppii

 

Stream on tuo jokaisen tenantin ympäristön sisäinen YouTube – näin se on helpoin selittää.

Sieltä videoita katsoaksesi sinulla on pitänyt olla seuraavat asiat:

  • Tietokone/puhelin
  • Käyttäjätunnus tenanttiin
  • Salasana käyttäjätunnukseen
  • Pääsy videoon eli käyttöoikeus yllämainittujen avulla.

 

Nykyinen Stream on saanut jo kauan sitten lisänimen: Classic.

Stream (Classic) on Microsoftin tappolistalla ja se tulee kuolemaan KOKONAAN 15.2.2024 eli vajaan vuoden päästä. Siihen liittyy yksi tärkeä päivämäärä myös ja se onkin jo paaaaaljon aikaisemmin:

 

15.5.2023

– Uusia videoita ei voi ladata Stream Classicciin enää (jollei admin viivästytä tätä päivämäärää 15.8.2023 asti, ei tapahdu automaattisesti)

 

Eli jos Stream (Classic) on ollut kovassa käytössä ja sinne on ladattu videoita eri tarkoituksia varten talteen, kannattaa ottaa nyt asia puheeksi. SharePoint Adminit voivat migroida videot sieltä talteen ja parempaan käyttöön. (migroinnista MS:n infoa: https://learn.microsoft.com/en-us/stream/streamnew/stream-classic-to-new-migration-overview#migration–retirement-timeline)

 

Ai miten niin parempaan?

Ei Microsoft Stream-nimeä kokonaan hylkää vaan se kehittyy. Stream (on SharePoint) on uuden version nimi, suomeksi tyylikkäästi Stream (SharePointissa).

Todennäköisesti teillä on se jo nyt ympäristössänne käytössä, jos menet vaikka office.com ja kirjaudut sisään, vas. Yläkulman vohvelivalikosta valitset Streamin, näet siellä todennäköisesti seuraavan tekstin yläreunassa:

 

Käytännössä tämä tarkoittaa seuraavia asioita:

  • Videot voi jatkossa tallentaa haluamaansa paikkaan SharePointissa, Teamsissä tai OneDrivessa.
    • Paikka valikoituu sen mukaan kenelle haluat videon jakaa (eli kuka saa katsella sitä ja jopa muokata, riippuen käyttöoikeuksista): intrassa (SharePoint Online) kaikki näkee, tiimissä tiimiläiset näkee ja OneDrivessa vain sinä näet, näin suoraan rajoja vetäen esimerkkinä
  • Soittolistat luodaan luetteloiden avulla, siellä on oma template niitä varten. Listaa voi sitten esittää myös haluamassaan paikassa ja jälleen käyttöoikeuksien puitteissa.

 

Voit siis luoda perehdytyssivustolle (tai -sivulle intrassa) soittolistan, josta käyttäjän on oikeasti helppo katsella tarvittavat videot läpi. Voit luoda vaikka toimarin terveiset -soittolistan, johon voit sitten uudet videot lisätä muutamalla klikkauksella (oikeasti). Tapoja on monia.

Mikä kuitenkin on mielestäni se TheJuttu™ Stream on SharePointissa?

 

Tekstittäminen

Tekstittäminen?

Stream on oikeasti aikas fiksu tässä uudessa iteraatiossaan jo. Se osaa tekstittää lennosta lähtökielellä, eli jos video on tallennettu suomeksi, siellä on nappi että ”Luo (tekstitys)”, valitse kieli (Suomi) ja paina Ok ja odota hetki videon pituudesta riippuen.

Stream luo yllättävän hyvän tekstityksen itse, jopa suomeksi, ja jos se jotain virheitä tekee arvauksissaan, niiden muokkaamiseen on Muokkaa-nappi suoraan videon yhteydessä ilman mitään muita tekstityssoftia.

Tämä tulee tekemään ihmeitä saavutettavuusvaatimuksille jo itsessään JA lisäksi, vaikkei se osaa vielä automaattisesti kääntää tekstityksiä muille kielille (eli videolla puhutaan suomea mutta tekstitys olisi englanniksi tms), se mahdollistaa sen suomenkielisen tekstityksen lataamisen ulos .vtt-tekstitystiedostona sisältäen aikakoodit ja tekstit.

Joku teistä lukijoista osaakin jo arvata miksi tämä on mahtavaa, mutta avataan vielä vähän: voit muokata tekstejä haluamallasi tavalla eli vaikka kääntää itse, käyttää röyhkeästi jotain translate-palvelua, toimittaa filun kääntäjälle ja pyytää että ”käännä englanniksi, kiinaksi ja ranskaksi” ja saat takaisin kolme tekstitystiedostoa mainituilla kielillä.

Sen jälkeen voit ladata nuo tiedostot videon kylkeen mukaan, jolloin käyttäjä voi valita haluamansa tekstityskielen ja tadaa!

 

Tässä videossa teen tuon lennossa, kesto nyt on noin reilun vartin, mutta siinä näkee koko prosessin (miinus translaten käytön, se ei niin oleellista, kopioin vain suoraan sen tekemän käännöksen)

 

Ennustan myös, että (lähi)tulevaisuudessa, ihan vain oma veikkaus, että ChatGPT aka tekoäly aka AI tulee tähän mukaan, jolloin käännöksiä alkaa syntymään jo vauhdissa ja lennossa lähtemättä SharePointista. 🤯

Tässä vaiheessa tärkeitä juttuja olivat mainitut päivämäärät ja sen mukaan toimiminen, apuja löytyy kyllä.

Ja jos se ei ole jo ilmiselvää, siirtymä uuteen Streamiin kannattaa aivan varmasti.

 

– Pilvivisu Ari Mäkiö