Skip to main content

Sharepoint Online on kesän jälkeen saanut monia uusia ominaisuuksia ja vanhoja on parannettu huomattavasti. Versiohistoriat, uutisten boostaus, sisältöhaitarit (ja pian välilehdet), sivujen tai uutisten poistaminen (jos niin paljon hävettää), inline-kuvat eli kuvat tekstin seassa nyt vain muutamia mainitakseni Home-sivustoa unohtamatta.

Versiohistoriaa – tätä voi ajatella myös varmuuskopiona – olen aina suositellut tutustumisen arvoiseksi niin sivukirjastossa kuin dokkarikirjastoissa. Jos jotain on poistunut, sen on voinut etsiä, mutta se on vaatinut hyvää arvausta, jos ei ole ollut tietoa, missä versiossa haluttu kohta olisi tallessa. Piti klikkailla ja katsoa, avata toinen versio ja katsoa taas läpi ja niin edelleen.

Sivujen kanssa tämä ainakin oli tuskaa, mutta ei enää! Jos joku etsii tietyllä sivulla ollutta tekstiä, sen voi kaivaa esille.

Kyseisen sivun tiedot auki, selaa paneeli ihan alas; sieltä löytyy suora linkki sen sivun versiohistoriaan – eikä siinä kaikki!

Voimme nykyään myös korostaa, mitä missäkin versiossa on muuttunut edelliseen verrattuna. Tiedämme myös, kuka muutoksen on tehnyt ja milloin. Sen näkee suoraan täältä:

Vihreät on lisätty, punaiset poistettu. (yliviivauskin taitaa paljastaa :P)

Tiedostojen versionhallinasta olikin juttu jo täällä.

Uutisten boostaus

Tämä onkin vielä oikeasti vasta preview-vaiheessa oleva ominaisuus, mutta voin kertoa siitä jo esimerkkiä.

Uutisia on (toivottavasti lähi)tulevaisuudessa mahdollista boostata eli yrittää varmistaa, että ihmiset näkevät sen. Voidaan myös päättää koska boostaus päättyy yksittäisen ihmisen kohdalla.

Alkuvaiheessa voi päättää mihin päivään asti uutista boostataan mutta MS:n esimerkeissä on ollut erilaisia vaihtoehtojakin, kuten vaikka ”boostaa uutista niin kauan, että käyttäjä on lukenut sen kerran”.

Lisäksi boostaus tuo yhden lisämutkan matkaan, boostausominaisuus tulee vain niille sivustoille, jotka on asetettu tenantin uutissivustoiksi ja se on admin-hommia Powershellillä, tosin ei liian monimutkaista. 🙂

Mutta, sillä saa nostettua vaikka eri Sharepoint-sivustojenkin uutisia yhteen jos ja kun uutissivuiksi on merkitty useampia oleellisia sivustoja.

Sitten boostatut uutiset nousevat kärkeen näkyviin ja voit tehdä esimerkiksi uutissivustoja, joissa ihmiset näkevät kaikki uutiset kootusti – tämä tosin on hyödyllinen siinä vaiheessa, kun käytössä on useita erillisiä Sharepoint-sivustoja. Mutta silti, hyvä tietää.


 

Muista, että tämä on tosiaan preview-vaiheessa, joten varmasti tästä löytyy myöhemmin lisää infoa. 🙂

Sisältöhaitarit

Sisältöhaitarit ovat olleet myös monen toivelistalla varsinkin pitkien sivujen kanssa. Olisipa mukavaa, jos sisällön saisi piiloon ja vasta kun otsikon perusteella toteaa jonkin olevan sitä mitä etsin, sen saisi auki.

Sehän onnistuu nykyään jo haitarien muodossa, jotka löytyvät siis osien (eli rivien) asetuksista ihan vasemmasta reunasta. Voit siis tehdä osasta/rivistä tiivistettävän ja antaa sille otsikon mikä kertoo, mitä siellä sisällä piilossa on.

Sivujen ja uutisten poistaminen

Jos tuli tehtyä jotain sivuksi, joka hävetti, poistaminen piti tehdä pitkän polun takaa sivukirjastosta asti.

Ei enää. Ollessasi sivulla, jonka haluat poistaa, sen voi tehdä suoraan Sivun tiedot -kohdasta. Aukevan paneelin kun selaa ihan alas, sieltä löytyy nykyään myös poistomahdollisuus.

Poistettu sivu menee ensin tietty roskakoriin. Jos kävi vahinko, sivun voi palauttaa sieltä vielä.


Inline-kuvat

Perinteisesti tekstin ja kuvien suhdetta on modernissa Sharepointissa hallittu osilla (riveillä) ja palstoilla. Se on edelleen toimiva tapa pitää asiat juuri niissä kohdissa, joissa niiden haluat olevan, mutta lisäksi tällä hetkellä ympäristöihin ilmestyy inline-kuvien mahdollisuus tekstipalikkaan.

Se siis tarkoittaa, että kuvia voi oikeasti laittaa tekstin sekaan ja tarvittaessa tekstin saa myös kiertämään kuvaa – näyttää nätiltä ja tuntuu kivalta kun viimeisetkin kulmat on hiottu pois. 🙂

Ominaisuuden tietää saapuneen omaan ympäristöön, kun tekstipalikkaan ilmestyy kuvaikoni, kuten alla olevasta esimerkistä näkyy:


 
– Pilvivisu Ari Mäkiö