Skip to main content

Matka alkaa

Sahasin syyskuun alkupäivinä chilipuskani katki, heitin kompostiin ja silloin se tapahtui. (Taustahuomiona lukijalle, että olen intohimoinen chilipää ja yhdeksännen kesän parvekechiliviljelijä). Chilin viljely on ollut viimeisen vuosikymmenen itselleni iso juttu lähes ympäri vuoden. Oksien katketessa mieleni täytti haikeus. Chiliviljelyurani oli tullut toistaiseksi päätökseen.

Syyskuun edetessä luopumista oli luvassa vielä paljon enemmän. Suurin osa omistamistani tavaroista, auto ja asunto. Minusta tulee lokakuusta lähtien neljäksi kuukaudeksi DigiNomad ja suuntaan rinkkani, läppärini sekä fillarini kanssa Espanjan aurinkoisille rannoille.

Testaan siis vähän isommalla kierteellä, miten työn ja vapaa-ajan voi yhdistää paikkariippumattomuuteen. Työlleni on se ja sama mistä sitä teen, kunhan netti pelaa. (Kiitos koko Digikuun poppoolle, että työkulttuurimme mahdollistaa tämän. Luottamus on iso sana.) Aika on sen sijaan kriittinen. Koulutukset pidetään aina suomen toimistoaikojen puitteissa. Siksi Espanja on luontaisempi paikka, kuin vaikka Jenkit tai Aasia. Kirjoitan kaksi- tai kolmeosaisen trilogian kokemuksistani. Toivottavasti nämä saavat sinut kysymään uudenlaisia kysymyksiä suhteessa sinun työhösi. Uskon, että tulevien vuosien aikana yhä useammalle aukeaa mahdollisuus kokeilla jotain vastaavaa.

 

Auringonnousu Torremolinoksessa

Auringonnousu Torremolinoksessa

 

Pöydän kääntö ja netti kuntoon!

Ensimmäinen stoppi on Torremolinoksessa, Espanjan aurinkorannikolla. Täällä kello on tuntia vähemmän kuin Suomessa, joten aikaisimmat palaverit alkavat seiskalta.  Heti ensimmäisenä arkiaamuna huomasin saman kuin useasti etäillessä. Työpiste on sijoitettu siten, että edessä on seinä ja takana ikkuna. Tämä aiheuttaa videopalaverissa erittäin tumman naaman. 90 astetta pöydän käännös, vähän valoa näytön takaa ja videokuva selkeytyy merkittävästi.

Etätyöskentelyä ulkomailla miettivälle AirBbnb on varteenotettava vaihtoehto. Kämppien tarjoajat ovat huomanneet, että Digityöläisille on helpompi vuokrata kämppiä, jossa on työpiste sekä nopea netti. Airbnb:stä on helppo hakea halutuilla säädöillä asuntoa. Airbnb kämpissä tulee usein vielä täydellinen kalusto, mikä helpottaa niin ruoan tekemisessä kuin vaatteiden pesussa. Työskentelyolosuhteista saa itseasiassa hyvin kodinomaisen. Sanomattakin selvää, että työtä häiritsevät äänet kannattaa varmistaa ennakkoon. Naapurin remontit, tietytöt, rakennustyöt, vilkasliikenteinen maantie, junarata jne. Kaman roiskahtaessa tuulettimeen, pidä mielessä kohinaa poistavat luurit sekä Teamsin taustaäänen vaimennus.

 

Teamsin Taustaäänten vaimennus (Kolme pistettä -> Asetukset -> Laitteet -> Taustaäänten vaimennus)

Teamsin Taustaäänten vaimennus (Kolme pistettä -> Asetukset -> Laitteet -> Taustaäänten vaimennus)

 

Etätyöskennellessä kannattaa kiinnittää huomiota työergonomiaan. Olosuhteet ovat harvoin yhtä hyvät kuin toimistolla. Jos reissusi kestää viikkoja tai kuukausia kannattaa säännöllisesti venytellä ja liikunnalla pitää itseään kunnossa.  Kotitoimistolla minulla on kaksi 27 tuumaista näyttöä. Reissussa tarvitsee tyytyä vähempään. Läppärin lisäksi minulla on ASUS:ksen 13 tuumainen matkanäyttö. Erittäin toimiva ratkaisu. Jos olet hankkimassa matkanäyttöä, ota niin iso kuin läppärilaukkuun mahtuu.

 

Teemun reissugearit

Teemun reissugearit

 

Digietäilijälle netti ja sen toimivuus ovat erittäin tärkeitä, minulle kouluttajana elintärkeitä. Googlen kanssa voi etsiä mobiiliverkon peittokuvia. Minulla on käytössä 5G -liittymä. 4G:llä tulee hyvin toimeen. Nykyisessä kämpässä on gigainen-liittymä, joten kännykän mobiiliverkko on hätävarana. Netin toimivuutta kannattaa myös tiedustella majoittajalta. Onneksi verkkoyhteydet ovat, ainakin Espanjassa, hyvät. (Testattu työkäytössä Torremolinoksen lisäksi Mallorcalta sekä Kanarialta.)

 

Googlen hakutulos: Spain mobile network coverage

Googlen hakutulos: Spain mobile network coverage

 

Työn ja vapaa-ajan yhdistäminen

Minun työni rytmittyy etäreissuilla sunnilleen niin, että aamulla teen töitä pari kolme tuntia, iltapäivällä pari kolme tuntia ja illalla tunnin pari. Kouluttaminen vaatii minulta paljon keskittymistä ja olen löytänyt itselleni sopiva rytmin. Aamu- ja iltapäivillä ovat koulutukset ja illalla seuraavaan päivään valmistautuminen. (Tätä blogia kirjoitan auringon laskiessa kämpän parvekkeelta.) Espanjassa pimeä tulee ysin pintaan, joten aikaa jää pyöräilyyn, juoksuun ja yleiseen auringosta nauttimiseen yllin kyllin.

Ensimmäinen työviikko takana. Kaikki on toiminut moitteettomasti. Viikonloppuna ohjelmassa on vuorilla pyöräilyä, rannalla juoksua ja Malaga CF – Andorra jalkapallo-ottelu. Jos etämatkustelusta herää jotain kysyttävää, niin minuun voi ottaa yhteyttä Teamsillä tai mailitse. Se on nyt Adios!

 

– Pilvimaalari / Mr. Chili  Teemu Ahlström