Dynaamiset jakelut ja sinä!
Hajaa! Olet palkantarkistuspäissäsi päätynyt töihin the konserniin ICT-kuliksi. Konserni itsessään kostuu viidestä eri yrityksestä, jotka ovat teknisestä vinkkelistä kaikki haudattu yhteen ja samaan M365-tenanttiin. Nuppiluvuiltaan nämä yritykset ovat myös ihan rehdin yrityksen kokoluokkaa, eli jokainen tahokas pitää päivittäin mielipidevankinaan jopa viittäsataa valkokauluria.
Nämä viisi yritystä samassa tenussa ovat nimimerkeiltään:
- Reijon Pelti Oy – FinnRepe Sheetsteel Works
- Veijon Kylmälaitteet – V’s Coldboxes
- Tuijan Klinikat
- Penan Kakku
- PilviCom
Listauksen kaksi ylintä lähtivät hakemaan kansainvälisellä twistillä ja valtavalla velkavivulla kasvua, mutta nämä ventuurit eivät oikein sujuneet odotetulla tavalla, nämä issuet tulevat tarinani seuraavassa pätkässä tuottamaan ATK-setämiehelle vähän päänvaivaa.
NIMITTÄIN!
Konsernin viestintämatriisi haluaisi nyt lähettää vanhanliiton sähköisen postin reijonpeltiläisille ja veijonkylmälaitokselle, että joululahjaksi haluamme tarjota teille kaikille YT-neuvotteluita ja työsuhteiden katkoa. Tuijan Klinikoiden, Penan Kakun ja PilviComin duunareille konsernijohto haluaisi taasen lähettää helkkarin hyvän kvartaalimenestyksen vuoksi PDF-formaatissa kiitoskortin.
Sähköpostista viestimediana ei neuvotella tai tingitä, koska konsernijohdon keski-ikä lähentelee jo lakisääteistä eläkeikää.
Joten ATK-setämies varovaisesti kurkistaa EXO:n konepellin alle ja kaskasKAS! siellähän on vain vanhoja tai hyvin vanhoja staattisia jakeluita, joista kuultaa läpi noin kaikki konsernin eri kehitysvaiheet fuusioineen ja diffuusioineen.
Tähän kompakysymykseen vastaat itse itsellesi, että paree tehdä jakelut uusiksi ja vieläpä laiskanpulskeana hyödyntäen dynaamisia sääntöjä, koska somnolentia ja krooninen laiskuus.
Eli matkan eka etappi on kurkkia Azure AD:sta vähän käyttäjien propertiessejä, eli näitä
Kaikeksi onneksi Company name on kohdillaan ja jopa vaadittavaa minimitietoa ylläpidossa per identiteetti ja vieläpä lisäbonuksena, company namen attribuutti on muotoilultaan identtinen kaikilla. Tämä on hyvä, koska muissa epäkelvoissa tapauksissa olisi dynaamisten jakeluiden tekoa edeltänyt attribuuttien suoristelu nykytilaa kuvaavaksi.
Ja hommiin
Rykästään sitten pohjille EXO:sta ye olden dynamic distribution listit tulille, joihin sovit itsesi kanssa seuraavan syntaksin:
- DL Allstaff Dyn Reijonpelti
- DL Allstaff Dyn Veijonkylma
- DL Allstaff Dyn Tuijantyypit
- DL Allstaff Dyn Penantyypit
- DL Allstaff Dyn Pilvi
Sitten vielä koostat nämä kaikki jakelut yhteen paniikkibuttoni-jakeluun, jonka nimikoit sukkelasti formaattiin. Tämäpä jakelu ei ole enää dynaaminen, vaan ihan assigned moodissa oleva jakelulista.
- DL Allstaff Konserni
Ihan ekaksi hylkäät ajatuksen käyttää EXO:n pikkunäppärää graafista editoria dynaamisen säännön tekemiseen. Vaikka se näyttäisi tekevän kiihottavan helposti asiansa:
Tämä ruksi hieman vanhemmissa ympäristöissä tuuttaa vähän liian laajalti viestiä, mm. room-tyyppisiin kalentereihin, joiden takana on user boxi. Et siis halua mm. sitä skenaariota, että viestintä tunkkaa tärkeän Teams-telcokutsun myös neukkareihin tästä ikuisuuteen.
GUI-mahdollisuudet hylätty, siirrytään miesten työkaluihin eli roskakoritulipaloon nimeltä Powershell.
Yhdistetään EXO:n ja vähän fiilistellään vaatimuksia jakelulistan osumisesta. Eli ihka oikea käyttäjä, joka on Company namensa puolesta oikeassa yrityksessä töissä. Ei mitään muuta. Hetken kehitystyötä Notepad++ alustalla ja työvoitto:
Get-DynamicDistributionGroup -Identity DL Allstaff Dyn Reijonpelti | Set-DynamicDistributionGroup -RecipientFilter {((RecipientTypeDetailsValue -ne ’SharedMailbox’)) -and ((RecipientTypeDetailsValue -ne ’RoomMailbox’)) -and ((RecipientTypeDetailsValue -ne ’EquipmentMailbox’) -and (RecipientTypeDetailsValue -ne ’MailContact’) –and (Company –eq ’Reijon Pelti Oy’))}
(Älä syö kopiopastaa, pyöritä kaikki aina notarin kautta shelliin ja varmista samalla, että ’hipsukat ovat oikeassa formaatissa.)
Eli enste getataan bastardisoitava jakelulista, sitten määritellään mitä ei ainakaan siihen saa kuulua ja lopulta kerrotaan ainoa attribuuttifiltteri viimeisenä. Powershell-hanskojesi aikaansaannosta voi sitten kuikuilla EXO:sta käsin:
Ja kuten työkaluvinkkikin tuossa asian ilmaisee, voit luoda dynaamista sääntöä vain käyttämällä GUI-editoria TAI Powershelliä; et voi yhdistellä esim. niin, että teet pohjat valmiiksi graafisella ja sitten hienosäädät filtteriä shellillä.
GUI:lla tehty pohjafiltteri nimittäin poistuu bittitaivaaseen heti, jos Powershell-kuningas näpäyttää sääntöä sisään.
Sitten ne finalisoivat kosketukset jakelulistoihin
Delivery managementista säädät varmuuden välttämiseksi, että lista hyväksyy vain sisäiseltä käyttäjältä mailia JA koska kyseessä on koko yritystä hivelevä viestintäkanava, niin speksaat yhteistyössä viestintämuumioiden kanssa, että kuka edes sisäisesti saa lähettää hyvää jakeluihin.
Jos kasasit dynaamiset listat yhteen panikkibuttoni-listaukseen, niin tällöin specified allowed senderit pitää yllättäen olla vähän samaa kaartia, jos mielii pakan toimivan jotakuinkin oikein. Allowed senderit pitävät myös tiettyyn pisteeseen asti huolta siitä, ettei kukaan tavallisista kuolevaisista mene hyödyntämään reply all -namiskaa karvaan YT-ilmoituksen jälkeen.
Muita massiivilistojen parhaita käytäntöjä
- Hyödynnä piilokopiokenttää, ei ole mitään syytä syvien rivien edes saada tietää valtavien listojen olemassaolosta
- Piilota massiivilistat yleisestä osoitteesta, eivät nimittäin ole mitään yhteistä hyvää kaikelle kansalle
- Kouluta konsepti tarkoin viestintärouville, opeta samalla message recall -toiminto
- Hyödynnä anonymisoitua ja lisensoitua user boxia viestinnässä, ettei viestin sisältö henkilöidy viestin tuojaan
Ja ehkä tärkein, verifioi dynaamisen listan jäsenet tarkoin ennen tuotantoon luovuttamista.
Get-DistributionGroupMember -Identity ”DL Allstaff Dyn Reijonpelti” -ResultSize Unlimited | Out-File -FilePath C:\temp\finnrepedistr1.csv
Excelissä on kivempi verifioida jäsenistöä, kuin EXO:n natiivirappareilta.
– Pilvipalvoja Kai Kolima