Skip to main content

Taustoitetaan taas hieman tätä tekstuaalista rykäisyä etupeltoon:

Mitä mobiililaitteita suosittelen firmamme henkilökunnalle käyttöön? ja Henkilökuntamme on saanut aina vapaasti valita oman mobiilipäätelaitteensa!

Johon vastaan yleensä, että suosittelen seuraavaa kattausta.. ja kiva.

Lähestytään tätä konundruumia edelleen lisäesimerkkiä kautta:

Firmassa on noin 300 sielua töissä, joista 20 henkilöä on arvoisaa johtoryhmää, 40 sierainparia johtoryhmää tukevaa tietotyöläistä ja loput 240 tekee kentällä sitä tuottavaa työtä.

Valkokaulusväki on varustettu M365 E3 -lisureilla ja rautakädet painavat tuotantoa F3:n voimin. Eli voisimme päätellä tästä, että sinitakkiset sedät eivät aivan kauheasti päätteellä ehdi istumaan työpäiviensä ratoksi.

Ensimmäinen ja ehkä ratkaisevin kysymys päätelaitesuunnittelussa olisi sitten onko eurot kuinka tiukoilla ja kuinka tulkitsette termiä puhelinetu?

Jos on kyseessä vähän liberaalimmin rahoitettu ATK-osasto, niin lähdetään suunnittelemaan high rolleri -pakettia.

Tämä 60 hlön esikunta saa tässä keississä Applen iPhonet, joita hallitaan ihan täydellä pinolla eli Apple Business Manager -> MDM/MAM -> Superviisaroitu näkemys hallintamallista. Supervised -hallintamalli ja suomalainen puhelinetu eivät aina sovi samaan lausekkeeseen, mutta tässä kiristyneessä geopoliittisessa tilanteessa haluan hallita parhaimmalla mahdollisella otteella firman VIP-henkilöiden käytössä olevia luureja. JOTEN FIGHT ME ON THIS!!

Tällä valkokauluksien valtakunnalla on myös ne E3:t käytössä, niin ainakin olettaisin, että työasema on se ränkylä, jolla tietotyötä pusketaan työaikana. iLuurilla sitten lähetellään passiivimuotoisia käskylausekkeita Teamssiin ruuhkasuomi-pendelöintien aikana likaisille kuleille.

Mutta miksi niin Omppufani olen jälleen? Menemättä teollisen muotoilun kauneuskäsitteisiin ja materiaalivalintoihin rakenteessa; arvostan ns. jumalattomasti Applen sitoutumisen tasoa ränkylöihinsä. Nimittäin iPhone 6s menettää tukensa vasta syyskaudella 2022 IOS 16:n kinttailla; tässä kontekstissa tulee ymmärtää, että iPhone 6s täyttää tämän EOL-epookin aikana seitsemän (7) vuotta. Näyttäkää minulle yksikin Antero-vendori, joka kykenee sitoutumaan seitsemän vuotta vanhoihin ränkylöihin vastaavalla pieteetillä!?

Mitäs ne haalaripenat sitten saavat käyttöönsä?

Samsung A series Enterprise Editionina, tottakai! Eli Samsung A52s TAI jos halutaan myöhempää Samsung Dex poweroituja flexipisteitä, niin Galaxy S21 FE EE.

Käytännössä tätä valintaa ohjaa eniten budjetointi tai mahdollinen innostuminen Dex-flexipisteiden mahdollisuuksista.

Ränkylöitä hallitaan myös full stackilla, eli edustalla Samsung Knox ja taustalla Intune tarjoilemassa joko fully managedia tai personal|work -profiloituja puhelimia.

Edelleen, miksi maksaa extraa enterprise edikan puhelimista? Käytännössä vähän samasta syystä, miksi rakastelin verbaalisesti Omppuluureja, eli päivityksien vuoksi. Samsung, ainakin paperilla, väittää tarjoavansa jopa viiden vuoden päivitystukea EE-luureihinsa. Tämä statementti toki pienellä hippusella suolaa, sillä aikahan sen vasta näyttää lunastaako iso etelä-korealainen lupauksensa myös käytännössä.

Hyvä homma, nyt on iLuureja ja Samppoja firma pullollaan! Saadaanko tehtyä jotain faktuaalisia säästöjäkin vielä? Itseasiassa, tehdäänpä näin:

Kalustetaan firman flexipisteet vain näytöillä, osoitinlaitteilla ja Samsung Dex-telakalla, jolloin F3-operaattori saa muunnettua älypuhelimensa puoliveriseksi työasemaksi, jossa hän operoi sangen vaivatta Microsoftin mobiiliappisia ja SaaS-palveluita työpöytähenkisesti.

(Lisenssisaatanoille pohdittavaksi:

F3:n reunaehdoissa todetaan Office mobile limited to devices with integrated screens 10.1’ diagonally or less. Nytpä ei ole kyseessä integroitu näyttölaite, vaan ihan erillinen näyttölaite.)

 

 

Eli käytännössä telakoituvan laite on S-sarjan Samsung, ei kannettava työasema.

Dex-telakoiden osalta ei tarvitse olla Samsungin kaleeriorja, vaan esmes Targus valmistaa härvelistä omaa näkemystään ja vieläpä ihan aseveliystävälliseen hintaankin.

Älä kuitenkaan tee siinä mielessä tyhmästi, että shoppailet Samsungin A-sarjaa ja Dex-dokkeja. Sinikaulurit nimittäin saattaisivat ottaa tämän vedon kohtalaisena vittuiluna ja ne eeppiset kustannussäästöt jäisivät myös toteutumatta.

Jos Dex innostaa konseptin tasolla, niin S-sarja EE-vivahteilla on se taivasten valtakunnan siunaama kaksikko.

Elipä päädyimme rajaamaan vain Samsungin ränkylät tuotantokäyttöön; tämä säästää myöhemmin kosolti sitä arvokasta työaikaa. Nimittäin mm. OnePlussan Oxygen OS tulkitsee AOSP:n reunaviivoja niin liberaalilla otteella, että voin melkein taata ongelmia MDM-osastolla niiden osalta.

Huawein näkemykset ränkylöistä kannattaa myös suosiolla jättää sinne kaupan hyllytykseen. Tämä taasen, koska Unixin makuisessa HarmonyOS:ssa on vielä nipullinen haasteita hallitun yrityskäytön näkövinkkelistä. Nearly identical codebase tässä kontekstissa on erittäin somewhat identical codebase ja APK-pakettien sivuttaislataukset eivät ole oikein minun kuppini teetä nykyisin, eikä sen pitäisi olla sinunkaan tbh.

Puhutaan tähän loppuun vielä hankintojen konsolidaatiosta eli keskittämisestä yhteen luukkuun, yleensä siihen samaan, josta saat hyvään hintaan konsernisi liittymät. Uskaltaisin nimittäin väittää, että saat sorvattua sopimushinnat sangen kohdilleen halutuilla extra-palveluilla juurikin siltä tutulta teleoperaattoriltasi.

Lisäksi laitteiden elinkaari tulisi ottaa suunnitteluun; itse suosin kaavoja:

  • iLaite, hankintahinta€/190€=odotettu elinkaari
  • Android, hankintahinta€/150€=odotettu elinkaari
    • Tai keksi itse parempi laskukaava elinkaariodotukseen
  • Huomaat, että se järeimmän iLuurin haluava konttorimursu on naimisissa laitteensa kanssa lähes seitsemän vuotta. Tämä on luonnollista ja oikein.

Ja koska konsernin pääsääntöinen toimiala ei ole ATK-ränkylöiden omistaminen, niin kannattaa tutkia palvelulaite(HaaS) ja leasing -vaihtoehdot lävitse. Kovan henkilöstövaihtuvuuden toimialoilla pay-as-you-go lienisi se parhain malli, kun taasen stabiileimmissa yksiköissä voisi jo uskaltautua sitoutumaan laiteliisareihin pitemmäksi aikaa.

– Pilvipalvoja Kai Kolima