Microsoft Ignite ja Villen viisikko!
Taas on se aika vuodesta, nimittäin Microsoft Ignite on täällä 😍
Maailmalla vellovan koronakurimuksen johdosta ainakin vielä näin marraskuussa 2021 koko tapahtuma toteutetaan virtuaalisena ja maksuttomana, joten vielä ehtii mukavasti kyytiin (2.11. – 4.11.) osoitteessa https://myignite.microsoft.com/.
Koronan myötä koko Igniten luonne on muuttunut ja sessiot ovat tiivistyneet. Moni on myös kokenut, että tekninen sisältö on vähentynyt ja tilalle on tullut markkinointiräppiä ja pehmeitä asioita. Tämä ei välttämättä ole kuitenkaan isossa kuvassa niin huono asia kuin ajattelisi, sillä Ignite muuttuu, samoin tekee maailma ympärillä.
Tässä blogissa nostellaan esiin Villen viisikko, eli viisi ”asiaa” joista Ville on erityisen innoissaan ja jotka päätyivät seurantalistalle.
Microsoft Loop
Microsoft Loop tulee olemaan ennen kaikkea uusi sovellus, mutta toki se kykenee olemaan myös paljon paljon enemmän. Osa ominaisuuksista, joita Loopin sisään on leivottu, tunnettiin aikaisemmin nimellä Microsoft Fluid. Yksinkertaistettuna ajatus on se, että tapa käyttää tietoa ja tiedostoja muutetaan radikaalista. Käyttäjille, tiimeille ja yhdessä työskenteleville tulee uusia tapoja yhdessä tekemiseen.
Loopin kantava voima on se, että perinteiset tiedostojen ja vaikkapa OneNoten rajat eivät ole rajoittamassa, vaan sen sisällä tietoa voidaan joustavasti ja ketterästi tuottaa ja käsitellä juuri siellä missä haluaa.
Esimerkiksi samaa taulukkoa voisi muokata suoraan Teamsin chatissa, Outlookin viestissä tai vaikkapa OneNoten sivulle, kaikkialla reaaliaikaisesti yhdessä. Tieto on jatkossa saatavilla juuri niin kuin halutaan ja tiedostojen rajat halutaan ainakin osittain hävittää. Loopin avulla esim. työpajat ja ns. brain storming saa ihan uusia ulottuvuuksia.
Aika näyttää millaiseksi Loop kehittyy ja miten se otetaan vastaan. Varmaa on kuitenkin se, että uusia tapoja työskennellä se edellyttää, jotta siitä hyödyt saadaan irti. Varmasti aikaa kuluu vielä kvartaali, jos toinenkin ennen kuin kokonaisuus on laajalti hyödynnettävissä, mutta omalle seurantalistalle Loop kannattaa jo tänään nostaa.
Lisätietoja alkaa hiljalleen löytymään osoitteesta: https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-loop
Mesh for Microsoft Teams
Meshistä puhuttaessa ollaan erittäin mielenkiintoisen asian parissa. Mesh kuuluu ns. metaverse-tuotteisiin (henkilökohtainen, digitaalinen maailma), joka tuo uudenlaisen kokemuksen yhteisöllisyyden luomiseen ja yhdessä tekemiseen näin hybridityön kulta-aikana.
Verhoa Meshin ympärillä raotettiin tällä kertaa lisää ja kerrottiin sen tulevan sujuvaksi osaksi Teamsia ja Teams kokouksia. Yksi ajatus on, että videon sijaan halutessaan voisi kokouksissa olla animoidulla avatarilla, joka olisi omiaan vähentämään esim. jatkuvan videokuvan aiheuttamaa stressiä. Tämä olisi kuitenkin vain yksi osuus Meshiä, sillä tästä kokemuksesta voisi näppärästi siirtyä täyteen virtuaalimaailmaan (Immersive experience), jossa työskentely tai vaikkapa perehdytysprosessin läpivienti olisi huomattavasti kiinnostavampi kuin staattisessa Teams-kokouksessa.
Paras kokemus tulee varmasti vaatimaan VR-vermeitä, mutta Microsoftin sanoin ominaisuudet tulevat olemaan käytettävissä myös ilman niitä. Itselleni erityisen mielenkiintoinen kokonaisuus on virtuaaliset Whiteboardit, jotka asuvat virtuaalimaailmassa ja joille avatarit voivat piirrellä. Varsinkin VR-headsetilla oikein toteutettuna tämä tulee olemaan todella mielenkiintoinen lisä erilaisiin työpajoihin.
Jäädään mielenkiinnolla odottamaan mitä kaikkea Mesh tulevaisuudessa oppii, mutta itse uskon että tässä VR-maailmassa on ajatusta esim. yhteenkuuluvuuden lisäämiseksi. Metaverseen ei muuten Microsoft, Facebook ja muut isot sijoittaisi kottikärryittäin rahaa, jos sitä ei koettaisi tulevaisuuden megatrendiksi. Tosin kuten megatrendeillä on tapana, myös tämä tulee jakamaan rajusti mielipiteitä.
Lisätietoja Meshistä: https://news.microsoft.com/innovation-stories/mesh-for-microsoft-teams/
Uudet ominaisuudet kokouksiin ja tapahtumiin
Tämä kokonaisuus oli erityisesti se, jota itse odotin mielenkiinnolla. Teams-kokouksissa, webinaareissa tai tilaisuuksissa on paljon asioita, jotka voisivat olla paremmin ja odotettavissa olikin, että myös Microsoft on tämän havainnut.
Jo pelkästään Microsoft 365 roadmapin (https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/roadmap?filters=) pohjalta on voinut päätellä, että uutta juttua on meille kaikille luvassa ja nyt Igniten yhteydessä valotettiin muun muassa seuraavia ominaisuuksia.
Jatkossa kokouksen eri roolit (myös uusi CO-organizer!) voi asettaa suoraan kokouskutsussa. Tämä helpottaa ja ennen kaikkea mahdollistaa jaettua vastuuta mitä tulee kokousasetuksiin ja kokousten hallinnointiin. Varsinkin tapahtuma ja webinaarimaailmassa eläville erittäin tervetullut uudistus.
Käden nostoon on tulossa näkyviin numero, joka helpottaa ihmisiä tunnistamaan paremmin sen, missä järjestyksessä kädet oli nostettu ylös. Tällä on ennen kaikkea vaikutusta siihen, kun isoissa kokouksissa jaetaan puheenvuoroja, jatkossa on helpompi varmistaa, että puheenvuorot tulevat oikeassa järjestyksessä kiitos numerona näkyvän visuaalisen vihjeen.
Virtuaaliset lämpiöt (Green rooms) tekevät myös tuloaan Teamsiin. Jatkossa järjestäjät ja puhujat voivat aloittaa yhteisessä lämpiössä ennen menoa liveksi ”yleisön eteen”. Tämä mahdollistaa vielä tilaisuuden kertaamista ja lisää esiintyjien välistä sosiaalisuutta. Itse näen tämän erittäin loistavana ominaisuutena ja olisi ollut jo nyt tarpeen monissa isoissa tilaisuuksissa. Esiintyjien ollessa lämpiössä osallistujat näkevät Tervetuloa-ruudun ja voivat esimerkiksi osallistua keskusteluun (chat) tai vaikkapa esittää kysymyksiä uudella Q&A-kokemuksella.
Kontrollit osallistujien näkemään sisältöön ovat myös paranemassa, sillä jatkossa näkyvillä on vain niiden esittäjien videokuva, jotka on erikseen määritetty näkyväksi. Sopii toivoa, että jatkossa Microsoft mahdollistaisi myös useamman jaon laittamisen jonoon odottelemaan. Ainakaan videoilla toistaiseksi ei tällainen ominaisuus näkynyt mutta toivotaan parasta!
Iso osa näistä ominaisuuksista on jossakin muodossa saapumassa iloksemme jo vuoden 2022 alussa!
Teamsin jaetut kanavat: Teams Connect
Ensimmäiset vihjeet tulevasta uudesta ”kanavatyypistä” vilahtelivat jo alkuvuodesta 2021. Alkuvaiheen tietoihin perustuen Teams Connect on kehittynyt ja ottanut harppauksen eteenpäin. Se tulee olemaan mielenkiintoinen palikka, kun aletaan työskentelemään enemmän yhdessä sekä yrityksen sisä- että ulkopuolelle.
Jaetun kanavan ajatus on kaikessa yksinkertaisuudessaan se, että tiimissä oleva kanava voidaan jakaa käytännössä kenelle tahansa, ilman että koko tiimiä on jaettava. Jaettu kanava tulee myös näkyviin suoraan käyttäjän omaan ympäristöön, eli tenantista hyppiminen jää historiaan.
Teams Connectin odotetaan saapuvan meidän iloksemme vuoden 2022 ensimmäisellä kvartaalilla. Mielenkiinnolla jo odotellaan millainen lopullinen ominaisuus tulee olemaan ja millaisia pelisääntöjä ja koulutuksia se tulee vaatimaan, jotta se oikeasti saadaan käyttöön. Varmaa on se, että koulutukset ja pelikirjan täydennykset saa Digikuulta heti kun ominaisuus on julkisesti saatavilla 😉
Ja missään nimessä tässä ei ollut kaikki Teamsin osalta, lisää löytyy osoitteesta https://techcommunity.microsoft.com/t5/microsoft-teams-blog/microsoft-ignite-fall-2021-innovations-coming-to-microsoft-teams/ba-p/2824127#.YYFuEVaYERE.link
SharePointin tenant rename
Ominaisuus saattaa kuulostaa normikäyttäjästä tylsältä ja ennen kaikkea turhalta, mutta voin vakuuttaa, että yrityksen brändistä vastaavien osalta tätä on odotettu ja kauan. Kyseessä on vihdoinkin mahdollisuus (ollut private previewissä jo syksystä) vaihtaa oman ympäristön.sharepoint.com domainia.
Jos Microsoft 365 ympäristö on perustettu alun perin nimellä Yritys, tällöin yrityksen osoitteeksi SharePointin osalta on muodostunut yritys.sharepoint.com. Tämän osoitteen alla ovat sitten OneDrivet, SharePointit ja Teamsin tiedostot asuneet.
Jos yritys uudistaa brändiään tai yhdistyy toiseen yritykseen ja nimeksi tuleekin Firma, on yrityksellä ollut aiemmin ainoastaan kaksi vaihtoehtoa. Joko mennään SharePointin osalta vanhalla nimellä (sitä kun ei ole voinut vaihtaa) tai sitten luodaan kokonaan uusi ympäristö johon tapauksesta riippuen, tehdään hyvinkin haastava migraatio.
Jatkossa listalla on kolmas vaihtoehto, nimittäin pyytää Microsoftia vaihtamaan yritys.sharepoint.com osoite uudeksi firma.sharepoint.com osoitteeksi. Tämäkään ei ole ongelmaton ja lista sen vaikutuksista ja asioista, jotka on otettava huomioon, onkin hyvin pitkä (https://docs.microsoft.com/en-us/sharepoint/tenant-rename), mutta silti tuo on reittinä helpompi kuin lähteä ympäristöstä (tenant) siirtelemään kaikkea toiseen ympäristöön.
Tavattoman hyvä ominaisuus, joka varmasti kehittyy tulevaisuudessa. Siispä nyt olevia rajoitteita ei kannata pelästyä koska tämän osalta Microsoft on vasta aloittelemassa. Jatkossa nimenmuutos ei enää ole massiivinen Microsoft 365 migraatioprojekti, se on hallittavan kokoinen muutos.
Eikä se tähän loppunut…
Näiden lisäksi paljon kaikkea muutakin, mutta viisikkoon oli valittavat ne itselleni tärkeimmät. Paljon ulkoasupäivityksiä, paljon pieniä ja isompia uudistuksia.
Nyt jos koska kannattaa valmistella henkilökunta siihen, että muutos on oikeasti jatkuva ja sen vauhti vain kiihtyy. Vuosi 2022 tulee olemaan mielenkiintoinen, muutoksia on luvassa ja vuoden päästä monista nyt esitellyistä asioista luultavasti puhutaan jo huomattavasti aktiivisemmin. Maailma muuttuu, meidänkin pitää muuttua ja kehittyä jos halutaan pysyä kyydissä. Se mikä on nimittäin varmaa, on jatkuva muutos 😊
Jos muutos tai kymmenet muut Ignite uutuudet kiinnosta, kannattaa suunnaksi ottaa Book of News: https://news.microsoft.com/ignite-november-2021-book-of-news/
Bonus: Microsoft osti syksyllä yrityksen nimeltä Clipchamp. Nyt ensimmäistä kertaa tätä sivuttiin myös keynotessa ja jatkossa Microsoft 365 tulee samaan erittäin monipuoliset videoeditointimahdollisuudet sisäänrakennettuna. Tätä kannattaa pitää silmällä, sillä luultavasti vuoden 2022 aikana tästä kuullaan lisää. Hei hei erilliset palvelut videoiden käsittelyyn 👋
– Pilvikamu Ville Kankare