Lukemiseen kuluva työaika: yksi kupillinen kahvia.
Ja heti kärkeen disclaimeri:
Tässä avviisissa ei käsitellä aivan kauheasti tekniikkaa, teknisiä termejä, työkaluja tai työkaluihin liittyviä IT-velhojenkielisiä virhesanomia.
Kuten kaikki hyvät, mutta kauniit projektit, tämäkin hanke alkaa lähtötilanteen perkaamisella. Otetaan hetki henkeä, tehdään rauhoittavat ristinmerkit rinnuksiin ja mahdollisesti uhrataan jotain pientä IT-jumaluuksille; avataan siis etäyhteys siihen kaltoinkohdeltuun filu-palvelimeen, jossa usein näkyy myös kaikki maailman roolit domain controllerista tulostinpalvelimeen.
Odotellaan kädet ristissä etätyöpöydän avautumista kohteessa ja toivotaan ettei mitään kriittistä mene soiroksi etäsessioiden aikana.
Jo nopeankin analyysin jälkeen todetaan se ihan yleisestikin tiedossa oleva factoidi, eli tämähän kaltoinkohdeltu masiina pitää periaatteessa panttivankinaan firman liiketoimintakriittistä dataa ja on noin kaikilla metriikoilla mitattuna rautaista alustaansa myöden hapan, kuin hyvä Gintonicci.
Ai pentele! Pitääkö tässä muiden IT-hommien ohella vielä ryhtyä rustailemaan hankintaesitystä firman talousjohdolle, että uutta pizzaboxia ja lisenssejä pitäisi alkaa hankkimaan, mieluiten jo eilen.
Mitäs jos?
Otettaisiin enemmän riemua ja sitä myöden tehoa irti firman jo hyödyntämistä M365-lisensseistä ja otettaisiin pieni katsahdus SharePoint Onlinen aina niin ihmeelliseen maailmaan. Kappas, täällähän on hyödyntämätöntä kapasiteettia ns. tarpeeksi aina henk.koht. OneDrivestä jatkuen organisaation yhteisiin tarpeisiin?
Analyysityön jälkeen sitten kannattaa yrittää unohtaa vanhanliiton ACL-jumpat ja perinteiset security groupit onpremissä. Toki, on mahdollista mallata wanha ympäristö as is pilven reunalle; voit katkoa periytyvyyksiä ja tehdä salaisestakin salaisempia kansioita polun loppupäähän. Mutta, näiden hallinta jatkuvissa palveluissa on aivan yhtä horkkaa, kuin wanhassa ympäristössä. Filujen mukana on mahdollista siirtää käyttöoikeudet as is, mutta vahvasti suositeltavaa olisi rakentaa tämä käyttöoikeuskulma aivan kokonaan uusiksi, modernilla tavalla.
Kuva 1. Sieltähän ne vanhat mörököllit pilkistävät
Mitä jos ajateltaisiin koko luvitushumppa kokonaan uusiksi tässä kohden ja vieläpä niin, että liiketoiminnan kultahampaat firmassa voisivat aivan itse säätää mieleisekseen pääsyt per Teams ja jopa per Teamsin kanava, ihan siitä samasta Teamsin sovelluksesta, jossa muutenkin häsäävät päivittäin kollaboraation merkeissä? Tämä kaikki, koska havainne on, että liiketoiminta yleensä on se parhain auktoriteetti kertomaan pääsyhallinnan nykytilasta ihan nimitasolla. Toki! Edelleenkin firman Teams-adminit voivat tehdä konepellin alta luvitusmuutoksia, kultahampaiden ollessa moodissa estynyt pitkään, Pattayalla.
Eli nyt meillä on lapasessa wanhan filepalvelimen kartoitus, päätetty mitä sieltä halutaan siirtää ja minne SPO:ssa ne siirretään. Alkaa siis projektin helpoin osuus, eli filujen siirtely. Tässä kohtaa on aivan turha vaivata loppukäyttäjiä sillä toiveella, että siirtäisivät itse esim. kotikansioidensa sisältöä OneDriven syövereihin tai drag&droppailisivat firman yhteisiä filuja tiedostojaosta Teamsiin. Mitä turhaan, tähänkin on olemassa näppäriä työkaluja. Eli korkein osallistumisen taso projektiin loppukäyttäjillä olisi lukea tiedonanto sähköpostistaan, jossa todetaan kylmästi päivämäärä, jonka jälkeen henkilökohtaiset ja firman yhteiset filut ovat pilvenreunalla.
Jos tämä onprem-ympäristön file-palvelin on aivan viimeisellä jalallaan tai auttamattomasti hapertunut OS-tasoltaankin käsiin, voi olla tarpeen mountata sen tarjoamat sharet johonkin parempihappiseen laitokseen ennen haarukkakytkimen vääntöä.
H-hetki on päällä ja filut soljuvat uusiin kotipesiinsä ATK-avusteisesti.
Mullistuksen jälkeen explorer.exe -puristeille on edelleenkin tarjolla yhteisten filukirjastojen sync-mahdollisuus, jotta tuottavuushyppy pilveen ei olisi aivan niin korkeakynnyksinen suorite.
Kuva 2. Digi-boomerit myös huomioitu
Summataan vielä loppuun ajatukset riveille:
- Varsinainen siirtotyö on sangen nopea ja teknisesti helppo suorite
- Mutta pitää tietää mitä ja minne siirretään
- Varsinaiseen migraatiotyöhön ei tarvita loppukäyttäjien panosta
- Ja miten käyttöoikeuksia tullaan jatkossa hanskaamaan
- Paljonko ylipäätään halutaan käyttää työaikaa käyttöoikeuksien manageeraukseen tulevaisuudessa
– Pilvipalvoja Kai Kolima