Skip to main content

Matkalle mukaan ja valmistautumista

 

Hola hola,

Kanarialle siirrytty Las Palmasiin ja Playa de Canterasin välittömään läheisyyteen. Blogia kirjoitan OneNoten mobiiliappilla rantabulevardilla meren pauhua kuunnellen, auringonlaskusta nauttien.

kuva

Erilaiset etäilijät

Ensimmäinen kuukausi Espanjassa meni vauhdilla ja seuraavat 3kk vietetään saarielämää. Saarelle siirtymisen myötä kelloja ruuvattiin taas tunti taaksepäin ja se tarkoittaa kuudelta alkavia työpäiviä. Ja toisaalta paljon valoisia tunteja vielä työpäivän jälkeen. Etelässä pimeä tulee nopeasti ja tämä on hyvä ottaa huomioon jos iltapäivisin halajat vuorille pyöräilemään. Aikavyöhykkeisiin kannattaa ennakkoon tutustua jos unihiekkaa riittää vielä aamuselle. Aasian päin mennessä saat nukkua pidempään ja Jenkeistä työtä tehdessä pääset yötöihin.

Jokainen etäilijä on omanlaisensa ja sietää erimäärän epävarmuutta. Minulle turvaa tuo tietoisuus, että voin lentää täältä mikä tahansa päivä takaisin Suomeen. Ei niin, että olisin ajatellut asiaa, mutta Kaptahin sanoin: Koska varmuus paras. Edellisen blogin tiimoilta minulta kysyttiin minkälaisella vakuutuksella matkustan. Digikuu on 100% etäyhtiö. Meillä ei ole toimistoa. Työmme luonteesta johtuen vakuutuksemmekin ovat normaalia tymäkämmät. Meillä on normaalin työtapaturmavakuutuksen lisäksi laajennus, joka kattaa koko maailman. Tämän lisäksi kaikilla on Digikuun maksama yksityinen Terveysvakuutus, joka antaa vakuutuksellisen suojan Suomietäilyyn. Sen lisäksi minulla on tätä matkaa varten laajennettu 4kk matkavakutuus, joka kattaa kaikki sairastumiset ja kotiinviemiset. Hinta oli noin 200€ luokkaa. Kannattaa keskustella töissä HR:n kanssa miten vakuutusasiat hoidetaan.

 

Tartu toimeen!

Teamsin ominaisuudet tulivat tositestiin Torressa. Huolimatta jykevästä netistä, yhteys pätkäisi koulutuksissa kolme kertaa kuukauden aikana. Toki samaa voisi käydä toimistollakin. Tippujalle tulee teksti, jossa kerrotaan kokoukseen uudelleen liittymisestä. Näytön jaot ja tallennus toipuivat automaattisesti. Aikaa prosessiin menee kymmenkunta sekuntia. Viimeisenä koulutuspäivänä naapurin Jose päätti aloittaa remontin keskellä päivää ja sijoitti käsisirkkelinsä suoraan oveni taakse. Espanjalaiset kerrostalot eivät ole varsinaisesti kuuluisia hyvästä äänieristyksestään. Onneksi Teamsin kohinanpoisto leikkaa kovatkin monotoniset äänet tehokkaasti, eikä asiakkaille kuulunut ylimääräistä meteliä. Itse sen sijaan kuulin sirkkelin ujelluksen. Omat Plantronicsin luurini eivät yltäneet vastamelun poistoon. Summa summarum, etäillessä kannattaa ennakkoon selvittää työtähaittaavia elementtejä. Ja loput hoidetaan paikan päällä. Microsoft on miettinyt myös asiaa omasta puolestaan.

Kaikkeen tottuu, sanotaan. Kartta on eri asia kuin maasto. Kuudessa viikossa etätyöskentelystä on tullut normi pienempine näyttöineen ja matkahiirineen. Pelätyt selkä- ja hartiakivut ovat pysyneet poissa. Venyttely ja runsas liikunta ovat tehneet tehtävänsä. Mun vinkit maailmalle etätöihin halajavalle on, että tartu toimeen. Aloita pienestä. Kokeile vaikka pitkää viikonloppua. Ja muista, että kotiin voi aina palata. Ei se ole häpeä jos tunnistaa omat rajansa. Meitä on kahdenlaisia ihmisiä: niitä jotka tekee ja niitä jotka selittelee.

Maailmalla etäilystä ilo kannattaa ottaa irti myös kielestä. Vieraan kielen opettelu ja käyttäminen tekevät aivoille hyvää ja antaa onnistumisen kokemusten lisäksi myös itsevarmuutta. Olo on kuin pienellä lapsella, kun saat asioitua paikallisen kanssa heidän kielellään. Kielen opiskelun appit ovat erittäin näppäriä ja kulkevat kännykässä aina mukana. Googlen ja Microsoftin kääntäjissä on makee kameratoiminto, joka kirjoittaa suoraan kuvan päälle kuvassa olevat sanat. Kaupassa ja ravintolassa voit sit painella stalkkerina kamera auki ja zoomailla tuotteisiin ja ruokalistaan.

 

kuva

Sanavarastoa salakavalasti

Duolingo on ilmainen kielenopiskelun sovellus, joka pohjautuu pelillisyyteen. Sanavarasto ja kielioppi tarttuu kuin itsestään ”peliä” pelatessa. Sovelluksessa pääsee kuulemaan oikeaa puhetta, puhumaan fraaseja sekä kirjoittamaan halutttuja asioita. Noin viiden tunnin harjoittelulla olen päässyt Unitiin 3. Yhteensä opiskelumateriaalia on 207:n unitin verran. Voisiko etäily olla hyvä tapa parantaa oman yrityksen company languagen taitoa? Just askin`

 

kuva

Seuraava kohde?

Nälkä kasvaa joskus syödessä ja suunnittelen jo uutta etäkokemusta helmikuulle. Silloin on vuorossa Suomen lappi. Ja ennen sitä nautitaan tästä valonmäärästä. Hyvää loppuvuotta ja alkavaa talvea. Palataan (etä)blogin myötä asiaan vielä Tammikuussa. Se on nyt hasta luego!

 

– Pilvimaalari / Mr. Chili  Teemu Ahlström