Skip to main content
Yleinen

Maailma muuttuu Eskoseni – Eskon etätyöpäivät

Kirjoittanut 21.6.202120 lokakuun, 2022Ei kommentteja6 min lukuaika

Esko on tyypillinen tietotyöntekijä.

Yksi sadoista tuhansista suomalaisista, jotka Pandemia yritti pistää kyykkyyn. Esko konsultoi asiakkaitaan Suomessa ja maailmalla. Työ on usein projektimuotoista. Kommunikaatiolla ja yhteisellä diskuteerauksella on iso rooli. Nyt kun Eskon työtä katsoo, niin näkee, että Pandemia on ollut katalysaattori kohti parempia ja joustavampia työtapoja.

Esko on ollut Teamsin käyttäjä heti alusta asti. Tietotyöntekijänä hän näki heti palvelun potentiaalin tiimi- ja asiakastyössä. Hieman pidempään meni, että Esko sai muut mukaan. Läpimurto tuli, kun Esko näytti muille, ei ainoastaan teknisiä ominaisuuksia, vaan mikä vaikutus uusilla toimintatavoilla on ihmisten päivittäiseen työhön. Kiinnitettiin kahteen asiaan huomiota, Mikä hyöty tästä on minulle, minun tiimeille ja minun sidosryhmille. Toki roolinsa Eskolle oli sekin, että hän haki yrityksensä Digilähettiläät -ohjelmaan. Siellä opeteltiin kädestä pitäen uusia toimintatapoja. Esko on sisäistänyt ajatuksen: Jos mikään ei muutu, niin mikään ei muutu. Ja Eskohan ei halua olla yhteiskunnan jarru.

”Onnettomuudet ei tule kello kaulassa”, muistaa Esko joskus äitinsä sanoneen, kun hommat ei mennyt pulkkaan.

Pandemia iski juuri Eskon hiihtolomien aikaan ja siirto töihin kotitoimistolle tapahtui yön yli. Levi saakoon jäädä seuraavaan kertaan. Eskolle lyhyt kestoinen etätyö ei ollut mikään vieras käsite. Asiakkaat ympäri maailmaa oli jo aiemmin ohjannut palaverit mitä erikoisempiin aikoihin ja näihin Esko osallistui tyypillisesti kotitoimistolta. Mutta nyt tilanne oli eri. Kyse oli pidemmästä yhtäaikaisesta jaksosta ja Eskon rouva oli samassa tilanteessa. Rouvalle rakennettiin kotitoimisto makuuhuoneeseen, Esko muutti läppäreinensä alakerran Mancaveen.

Esko on ollut aina tarkka hyvästä ryhdistä ja kokemus naapurinsa Jaskan välilevyn pullistumista ja muista niskasäryistä on saanut hänet käymään viikoittain joogassa, Jaskan vittuilusta huolimatta. ”Idiootti”, Esko ajattelee. Hyvä työpiste rakentui Eskolle sähköpöydästä, ristiselkää tukevasta työtuolista, kahdesta isosta näytöstä ja ranteita säästävistä näppiksestä ja hiirestä. Eskon työnantaja tuli kustannuksissa vastaan ja vaikka ei olisi tullut, kurkistus ikkunasta Jaskan aamuisiin postinhakumatkoihin tien varren postilaatikoille oli saanut Eskon miettimään mikä on oikeasti tärkeää.

Esko on liikunnan mies henkeen ja vereen. Pandemia ehkä pilasi yhden Levin reissun mutta uudet etätyökäytännöt voisivat tuoda ihan uudenlaisia mahdollisuuksia. Esko oli jo aikoinaan miettinyt miten hienoa olisi olla Lapissa pidempiä aikoja ja nauttia Välimerestä, kun Suomessa vihmoo räntää. Nykyään tietoliikenneyhteydet ovat parantuneet siinä määrin, että työntekeminen mistä tahansa on täysin realistista. Esko on erittäin innoissaan asiasta. ”Mallorca ja Sa Calobra, täältä tullaan!”

Eskolle on ollut pidempään selvää, että sähköposti on hänen osaltansa so last season.

Oman tiimin kommunikaatio siirtyi hyvin Teamsiin, myös ne tiimit missä oli organisaation ulkopuolisia. Eskokin on monessa asiakkaan tiimissä vieraana. Viimeisimpänä oivalluksena on ollut Teamsin keskusteluiden hyödyntäminen, siis niiden tiimin ulkopuolisten keskusteluiden. Eskoa ottaa vähän päähän nimisekoilu, Chat voisi olla kuvaavampaa. Keskustelut Tiimeissä ja Chat tiimin ulkopuolella. Esko huomasi, että organisaation ulkopuolisillekin voi viestitellä. Ja kun Esko tarkemmin miettii, näitä ulkopuolisia on vähintään yhtä paljon kuin oman organisaation kollegojakin. Toki monet keskustelut käydään Tiimin kanavilla, mutta oma lokeronsa on myös kahden välisille keskusteluille.

Esko näyttää Projektipäällikölle Sussulle, miten kirjoittamalla asiakkaan sähköpostiosoitteen pääsee aloittamaan keskustelun. Siinä meni sekin sähköpostin pointti. Esko ajattelee kaimansa kirjaa ”Nurkkaan ahdettu jumala”. Kohtalotoverit, Sähköposti ja jumala. Sussu kysyy vielä, miksi asiakkaan nimen vieressä on Skypen logo. Esko tyylilleen uskollisena toteaa ”No problemino, ongelma poistuu elokuun alussa, kun Skype poistuu käytöstä”. Asiakkaat eivät ole vielä siirtäneet Skypeä pois käytöstä.

Kokouksissa Esko on ollut jämäkkä sen suhteen, että kaikki pitävät kamerat päällä. Eihän sitä fyysisissä palavereissakaan istuttu pussi päässä. Esko innostuu aina kun kokouksiin tulee parannuksia. Ja Eskolla on ollut koko kevään innoissaan ja tulee olemaan jatkossakin.

Eihän sitä fyysisissä palavereissakaan istuttu pussi päässä.

Esko on myös ns. listaihminen. Siis semmonen järjestelmällinen, joka merkkailee asioita Dymolla ja kirjoittaa aina Exceliin kaavoja, jos voi. Eskolle OneNote on, siis se entinen OneNote 2016, ollut taivaan lahja. Ei ainoastaan se, että kaikki muistiinpanot ovat yhdessä paikassa ja helposti löydettävissä mutta erityisesti se, että muistiinpanot on saanut käännettyä tehtäviksi omaan tehtävälistaan To Do:hun. On kyse sitten Plannerista, henkilökohtaisista tehtävistä ja liputettavista sähköposteista, Eskolla on yksi paikka mistä kaikki hallitaan. Esko ehti jo riemastua, kun Microsoft ilmoitti Ignitessä vuonna 2019, että vuosi 2020 tulee tehtävien vuosi. No, ei tullut. Mutta mutta, otetaan uusi startti vuonna 2021.

Esko on pitkään miettinyt, että iso osa hänelle osoitetuista tehtävistä tulee Teams viestien muodossa. Miten näppärää olisi jos niistä voisi suoraan formuloida tehtäviä, niin Planneriin kuin To Do:hunkin. Ja nyt Eskon toiveisiin on vastattu. Klikkaus viestin kohdalla hiiren oikealla, Lisää toimintoja ja Luo tehtävä. Esko ajattelee, että tämä on parasta sitten Heli Rantasen kultamitaliheiton Atlantan olympialaisissa vuonna 1996.

Kesäloma kolkuttelee jo Eskon kalenteriakin. Ylipäätään oman statuksen ilmoittamisesta on tullut entistä tärkeämpään. Kun Esko haluaa olla täysin omissa oloissan ja keskittyä töihinsä, hän aktivoi ajastetun läsnäoloilmoituksen ja kirjottaa tilaviestiinsä, milloin vastaanottajan kannattaa koetella onneansa. Tärkeää Eskolle on, että sekä tilaviesti että läsnäolotila muuttuvat normaaliksi halutun ajan päästä. Esko on täysin kypsä tilaviesteihin, missä kerrotaan huhtikuussa, että on järjestämässä pikkujouluja Repen ja Lissun kanssa. Viimeiseksi työkseen Esko laittaa poissaoloilmoituksensa loman ajaksi päälle. Tieto välittyy Outlookin ja Teamsin kautta kaikille Eskon työkavereille. Kännykän Teams-Appiin laitetaan kaikki päivät hiljaisiksi päiviksi loman ajaksi.

Esko toivottaa kaikille kohtalotovereilleen riemukasta ja akkuja lataavaa kesää ja muistuttaa meitä entisen presidenttimme sanoista: ”Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin.”

Pilvimaalari / Mr. Chili Teemu Ahlström