Skip to main content

Voiko intran tehdä kolmessa tunnissa kuten jälleen väitämme?


Kyllä, ihan rehellisesti sanoen. Intrahan ei kuitenkaan ole koskaan valmis ja sisältöä tulee aina lisää. Kolmessa tunnissa sen saa kuitenkin tehtyä sellaiseksi, että se palvelee tekijäänsä ja mikä tärkeintä, myös loppukäyttäjää, joka tiedonjanossaan kaipaa jotain infoa.

Intranet tänä päivänä on monenlaisen informaation Mekka. On kuitenkin hyvä huomata fiksun tekemisen näkökulma – tuplana esimerkiksi ei asioita kannata tehdä, vaan intra voi hoitaa hommansa monellakin tapaa, joko tiedon kotina, pomppulautana tai suuntaviittana oikeaan suuntaan. Käyttäjäähän ei kiinnosta, missä tieto asuu, vaan että hän löytää sen tehdäkseen työnsä. Miten käyttäjä sitten löytää etsimänsä tiedon. Siitäkin voi tehdä pykälän helpompaa parilla uudella näkökulmalla ja taistelemalla siiloja vastaan (pun intended).

Käyttämällä vähän aikaa etukäteen intran merkityksen suunnittelemiseksi pääsee parhaiten vauhtiin, sillä jos osaat vastata kysymykseen ”miksi meillä on intra”, olet lähempänä oikeaa ratkaisua kuin moni muu. Joskus vastaus voi myös olla, ettei intra ole tarpeen – sekin on nähtyy. 🙂 Joka tapauksessa, vasta sitten voit kysyä kysymyksen ”mitä meidän intrassa pitäisi olla”.

Asiat tärkeysjärjestykseen!

Aivan liian usein intran tekeminen aloitetaan teemaväreistä, kuvista ja etusivun lounaslistoista. Tärkeintä on tietää mitä varten intra on, miten se sopii tekemiseen ja miten se vaikuttaa muihin asioihin tekemisen ympärillä.

Sitten sopivasti perustaa valamalla, rakennetta suunnittelemalla ja sivupohjia väsäämällä intrasta saadaan hienosti viilattu ja öljytty kone, josta ihmiset toteavat, että ”sieltä asiat vaan löytyy, melkeinpä vahingossa”. Lopuksi voi toki hienosäätää tapetit kohdilleen (lue: teema, värit ja kuvat).

Hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi pitää kyllä ensin nähdä vaivaa pohdintojen ja keskustelujen kautta, sitten valaa intran perustukset valistunein arvauksin kohdilleen ja nauttia lopputuloksesta. Sen voi saavuttaa kolmessa tunnissa, joskus siihen pääsee itse, joskus kannattaa kysyä apuja.

Tehtävissä se joka tapauksessa on.

Tähän liittyen aiomme jälleen tehdä intran kolmessa tunnissa. Sitä saa tulla seuraamaan 17.11.2022 tästä, se on ihan puoli-ilmainen (49€/hlö) tiedon määrään nähden ja – ilman markkinointipuheita ihan oikeasti kerromme miten intran voi tehdä kolmessa tunnissa, mitä pitää ottaa huomioon ja miten onnistut kerralla.

Useimmiten intraa pähkäillessä ei huomata katsoa asiaa tarpeeksi kaukaa, vaan jäädään siihen omaan siiloon kököttämään ja katselemaan mitä itse näkee intrassa olevan. Tämän koulutuksen kautta saat oikeasti mietittyä asioita kenen tahansa työntekijän, uuden tai vanhan, näkökulmasta ja intraprojektisi saa oikeanlaisen alun, jota ei joudu pivotoimaan uudestaan ja uudestaan.

Opit myös monta juttua, miten SharePoint Online toimii, mikä sen sielunelämä on ja miten se saadaan näyttämään sellaiselta, että sieltä voi jotain löytääkin. Vanha vitsi siitä, että ”jos haluat jotain piilottaa, laita se intraan”, ei todellakaan pidä paikkaansa enää.

– Pilvivisu Ari Mäkiö

Intranet kolmessa tunnissa – 17.11.2022 klo. 9 – 12. Tsekkaa lisätiedot ja lähde mukaan!