Igniten jälkilöylyt: Villen viisikko Seattlesta (Microsoft Ignite 2022)
Helouu helouu! Jetlagin kaveriksi nappasin kyytiin ihan kotimaisen syysflunssan, joten Igniten jälkilöylyihin palataan vasta nyt.
Ignite pyörähti tänä vuonna hybridinä, eli tapahtuma teki paluun myös amerikkalaiseen konferenssikeskukseen. Osa väestä (n. 4000 henkeä) otettiin paikan päälle nauttimaan pöhinästä ja isot massat seurasivat tapahtumaa virtuaalisesti parhaaksi katsomastaan paikasta. Hybridi ei ole enää trendi pelkästään työelämässä, nyt se on myös tapahtumien tulevaisuutta.
Orlandon huippuvuosista (lähes 30 000 osallistujaa paikan päällä) oli jäljellä enää lämmin henkäys. Maailma, jossa tapahtuma nyt vuonna 2022 järjestettiin, on hyvin erilainen kuin se, johon Orlandossa vuonna 2019 jäätiin.
Seattlessa päivän trendisanat digitaalisuus ja hybridi näkyivät ihan kaikessa, eikä välttämättä pelkästään positiivisesti. Tapahtuma oli rakennettu pitkälti digitaalisen kokemuksen ehdoilla ja parhaiten tilaisuudesta (sessiot) saikin varmasti irti istumalla oman koneensa äärellä. Seattlessa Orlandosta tutut tuoteryhmät ja live keynotet loistivat poissaolollaan, paljon sisältöä piti kuluttaa omalla koneella istuen, jossakin konferenssihallin nurkassa.
Tapahtuma oli hyvä harjoitus hybridiksi, mutta paljon parempaankin Microsoft halutessaan pystyy. Seuraava näytönpaikka onkin odotettavissa vuonna 2023 sillä aiemmasta poiketen on jo tiedossa Ignite 2023 tulevan 15.11–16.11. Toivotaan että Microsoft ottaa palautteesta opiksi ja palaa tapahtuman osalta hieman piirustuspöydälle. 🙂
Onneksi tapahtuman toteutus ei estänyt meitä saamasta roppakaupalla ajatuksia ja ideoita ja ennen kaikkea kuulemasta sitä, mitä tulevaisuudessa on lupa odottaa.
Ignite 2022 teema oli ”Do more with less” eli tee enemmän, mutta vähemmällä. Varsinkin työelämässä tuo pitäisi löytyä jokaisen yrityksen strategiasta, sillä tavoitteena tuon saavuttaminen lupaa hyvää tulevaisuudelta. Millä tavalla juuri me yrityksenä varmistamme työkalujen, osaamisen ja prosessien kehittämisen niin, että koko ajan enemmän ja enemmän vaativa työelämä ei polta työntekijöitä loppuun. Kehittämällä työntekijäkokemusta ja nostamalla työntekijät takaisin keskiöön tulee olemaan kauaskantoisia vaikutuksia työntekijöiden hyvinvointiin. Nyt alkaa olla viimeinen hetki rakentaa työtavat, joilla varmistetaan jaksaminen työelämässä.
Seuraavassa allekirjoittaneen omat ”noin” viisiä tärppiä. Mihin kannattaa ainakin vuonna 2023 kiinnittää huomiota, mistä on hyvä olla tietoinen?
Office nimenmuutos -> Microsoft 365
Jos jollekin asia on jäänyt epäselväksi, niin kerrotaan se tässä ääneen, Microsoft rakastaa nimenmuutoksia. Seuraavaksi sellaisesta pääsee nauttimaan Office, joka tunnetaan jatkossa nimellä Microsoft 365 Apps. Tässä yhteydessä myös 365:n koti vaihtaa osoitetta ja jatkossa Office.comin sijasta tutut palvelut löytyvät osoitteesta microsoft365.com. Samalla päivittyy myös logo ja yleinen ilme, pitäen sisällään myös aloitussivun uudistuksia.
Kannattaa siis tarkkailla milloin ja miten uudistus omalle kohdalle osuu ja olla valmiina päivittämään käytössä olevaa perehdytys- ja koulutusmateriaalia. Käyttäjille kannattaa myös muutoksesta viestiä etukäteen. Tällä vältetään eritoten se, että pieni muutos käytön kannalta saa turhan suuret mittasuhteet.
Teamsin kanavat (Channels) kehittyvät
Moni on tätä salaa tai jopa vähän julkisemmin toivonutkin. Voisiko Microsoft tehdä jotakin Teamsin kanavien keskusteluille ja ehkäpä jopa laajemmin kanaville. Nyt tähän toivomukseen ollaan vastaamassa ja Microsoft on vihdoinkin ottamassa kirivaihteen käyttöön.
Kanavauudistus näkyy pääasiassa käyttäjille uusin ominaisuuksin ja uudistuvana käyttöliittymänä. Isoimpana asiana kanavien keskustelulogiikka ollaan mylläämässä uusiksi ja jatkossa keskusteluja käydään somekansalle tutummalla tavalla, eli uusin viesti on ylhäällä, kuten myös uuden viestin kirjoittaminen. Ei enää alhaalta ylöspäin selaamista, jatkossa selataan ylhäältä alaspäin kuten kaikkialla muuallakin!
Ulkoasu tulee myös kokemaan muutoksia ja kuvien perusteella selkeytyy merkittävästi nykyisestä. Jatkossa keskustelut ovat myös ”oikeita” keskusteluja ja yksittäisen keskustelun vastauksineen voi hyppäyttää omaan ikkunaansa. Varsinkin tämä uudistus on tervetullut silloin, kun keskustelun lisäksi pitäisi samaan aikaan mylläillä tiimin tiedostoja tai vaikkapa lukea sopivaa dokumenttia.
Lisätietoja tästä on odotettavissa vuoden lopulla, mutta ensi vuonna ominaisuuden odotetaan tulevan laajemmin saatavilla. Nähtäväksi jää, paljonko ominaisuudet esikatselun aikana muuttavat muotoon ja millainen lopullinen muoto on, mutta jo nyt saatujen tietojen valossa suunta on oikea.
Premium Teams ja pari pienempää juttua
Teamsin osalta tuli myös paljon muuta pienempää ominaisuutta ja päivitystä, joista tässä mainittakoon muun muassa Excel Liven virallinen julkaisu, Cameo-tuki PowerPoint livelle, @everyone maininnat chateissa, tavoitettavuustiedon rikastaminen sijaintitiedolla ja niin edelleen.
Teamsista löytyy jatkossa myös Teams Premium -lisenssi, joka tuo tarjolle uusia ominaisuuksia ja lisää kyvykkyyksiä. Nimensä mukaisesti premium tuo tarjolle ominaisuuksia, joita ei aiemmin ole saatavilla ollut. Premiumin voi nähdä jatkumona Microsoftin aiemmin kokeilemalle Advanced Communications -lisenssille, joka ei kuitenkaan ottanut silloin tuulta alleen, johtuen pääasiassa siitä, että luvattuja ominaisuuksia ei saatu Microsoftin toimesta tuotua tarjolle.
Premiumin ominaisuudet tähtäävät tiivistettynä parempaan kokouskokemukseen ja kokouksen hallintaan, mutta ovat sellaisia, joita tavallinen loppukäyttäjä ei juurikaan työssään tarvitse. Lisenssi onkin suunnattu enemmän käyttäjille, jotka järjestävät isoja tilaisuuksia tai vaikkapa webinaareja. Ominaisuusmielessä tarjolla on mm. parempaa automaatiota, kokouksen brändäämistä ja AI-ominaisuuksia kokouksessa käsitellyn hallintaan. Näistä ja muista lisää, kunhan loppuvuodesta saamme käsiimme Premium-lisenssit!
Microsoft Places
Ignite on perinteisesti ollut paikka uudelle sovellukselle ja niin myös tällä kertaa! Microsoft esitteli täysin uuden sovelluksen, joka tunnetaan nimellä Microsoft Places.
Vapaasti suomennettu myyntipuhe Places-sovellukseen kuului ”Ihmiset tekevät tilasta paikan”.
Sovelluksen on tarkoitus auttaa organisaatioita suunnittelemaan ja hallitsemaan tilankäyttöä. Hybridimaailmassa haasteeksi on koettu hallita ja ennen kaikkea pysyä kartalla siitä, mistä kukin työskentelee ja milloin. Paremmalla tilojen hallinnalla (esim. työpisteiden varauksella) saadaan tähän kaikkeen parempi näkyvyys ja voidaan ratkoa hybridityöhön liittyviä haasteita.
Ihmisten tavoitettavuustietoa voitaisiin jatkossa täydentää paikallaolotiedolla (kotona, etänä, toimistolla) ja tällä saataisiin parempia työkaluja tiimin yhteistyön koordinointiin.
Placesin osalta tilaisuudessa esiteltiin kuvia vasta konseptista ja kerrottiin suoraan, että konsepti tulee muuttumaan ennen sovelluksen saapumista saataville. Lisensoinnin osalta lisätietoa on odotettavissa lähitulevaisuudessa, kuten myös tarkemmasta aikataulutusta.
AI sitä ja AI tätä
”Do more with less” -ajatusta tukemaan on tulossa paljon tekoälyä (AI) pohjautuvia ominaisuuksia ja näitä tulikin kasoittain myös Igniten aikana. Tekoälystä keskusteltaessa hyvin usein esiin nousee kysymys ”Korvaako se sitten kaikki työntekijät?”. Vastaus kysymykseen on simppeli ei, mutta se tulee helpottamaan ja ennen kaikkea vapauttamaan työntekijöiden aikaa fiksuihin asioihin.
Microsoftin AI nostoista ajattelin itse sivuta tässä kehitystä Power Platform rintamalla. Siellä eteen tuli asioita, jotka ovat omiaan madaltamaan kynnystä Power Platformin laajempaan hyödyntämiseen.
Power Appsin osalta esittely Satya Nadella keynotessaan uutta ominaisuutta, jossa käyttäjä voi piirtää haluamansa lomakkeen paperille, ottaa lomakkeesta kuvan, jonka jälkeen tekoäly tekee vastaavaan lomakkeen suoraan Power Appsiin valmiiksi. Käyttäjän vastuulla on tästä eteenpäin rakentaa sovellukseen toiminnallisuudet ja ”äly”.
Power Automaten osalta vähän vastaava ominaisuus tuo käyttäjän tarjolle kentän, johon voi kirjoittaa millaisen automaation haluaisi rakentaa. Tämän jälkeen tekoäly analysoi tekstin ja rakentaa käyttäjälle tekstiin sopivan flowin valmiiksi. Käyttäjällä on valmis pohja, josta jatkaa eteenpäin viimeistellen automaation.
Aika näyttää molemmista esimerkeistä kuinka hyödyllisiä ne ovat, mutta ne esittelevät paljolti sitä, missä tekoäly tulee olemaan tulevaisuudessa hyvä, auttamassa meitä käyttäjiä tekemään fiksuja asioita helpommin. Annetaan koneen tehdä tylsiä juttuja, tehdään me niitä kivoja. 🙂
Microsoft Syntex
Yksi kokonaisuus, jossa Microsoftin erityisesti näkee tekoälyn hyödyt, on suurten tietomassojen analysointi ja käsittely ja tämän tiedon hyödyntäminen automaattisesti toteutettavissa prosesseissa.
Microsoft Syntex on vastaus juuri tähän, sillä se pyrkii ottamaan laajat, hallitsemattomat tietomassat haltuun ja tekemään niistä käyttökelpoisia, helposti haettavia ja käsiteltäviä kokonaisuuksia. Syntex myös auttaa ratkomaan dokumentteihin liittyviä prosesseja muun muassa muuttamalla sähköisen allekirjoittamisen prosesseja.
Syntexin kaltaiset palvelut ovat erinomainen lisä AI-työkalusalkkuun, mutta meillä suomenkielisillä käyttäjillä on kuitenkin niihin liittyviä haasteita. Syntexin tai Viva Topicsin kaltaiset palvelut luottavat AI:ssa pitkälle kielelliseen ymmärtämiseen, eli palvelut pyrkivät tekoälyllä ymmärtämään kontekstia ja juuri tämä ymmärtäminen on se hankala silloin kuin tuotamme sisältöä kotimaisella kielellä.
Microsoft osaa jo toki kirjoittaa sanelusta suomea, kuten myös kääntää suomen kieltä toiseen. Näissä ei kuitenkaan ole samalla tavalla kyse sisällön ymmärtämisestä, joten niiden toteuttaminen on helpompaa
Suomen kieli ei kuulu Microsoftin roadmapilla kielten kärkipäähän, itseasiassa sen osalta suomen kieli ei tällä hetkellä ole edes roadmapilla. Aika näyttää milloin Microsoft on valmis kotimaista kieltämme ymmärtämään, toistaiseksi tuotepoppoon kommentti on ollut, että ei valitettavasti ole suunnitelmissa. Tästäkin huolimatta kannattaa seurata kehitystä ja olla hereillä, AI on yksi apuväline muiden joukossa mitä tulee työtapojen kehittämiseen.
Voihan mesh vai mess
Yksi odotetuimmista uutuuksista, jonka parrasvaloihin nousua odotettiin Ignitessä oli Microsoft Mesh for Teams. Me ja hyvin moni muu odotti, että avatarit ja työtilat tulevat previkkaan joka olisi kaikkien kokeiltavissa. Toisin kuitenkin kävi.
Microsoft ei varsinaisesti meshin osalta tarjonnut Ignitessä mitään uutta. Suurin metaverseenkin liittyvä uutinen tuli jo ennen Igniteä, joten sitäkään ei voi laskea Ignite-listalle. Tuo ennen tapahtumaa julki tullut tieto liittyi Microsoftin ja Metan yhteistyöhön metaversessä. Microsoft tuo Metan Quest-laitteille tuen metaverselleen ja samalla ottaa laitteet paremmin hallintaan tuomalla saataville tietoturvaan, vaatimustenmukaisuuteen ja hallintaan liittyviä ominaisuuksia.
Yhteistyö on mielenkiintoinen, sillä Meta on ainoa tarjoaja, jolla on edes lähelläkään järkevän hintaluokan (ilman tehokasta tietokonetta) toimivia laitteita, joilla metaverseä pääsisi hyödyntämään täysin immersiivisesti. Haaste on kuitenkin ollut se, että valtaosa yrityksistä ei ole halunnut hyödyntää laitteita firmalta (Meta), jonka pääbisnes on datassa ja sen myymisessä mainostajille. Aika näyttää auttaako Microsoft-yhteistyö tämän asian ratkaisussa, vai onko kynnys liian korkea ylitettäväksi.
Microsoft Mesh for Teamsin ainoa ”julkistus” oli se, että avatarit ovat nyt saatavilla yksityisessä esikatselussa (private preview). Eli käytännössä kerrottiin asia, joka oli jo yleisesti tiedossa. Pieni, rajattu asiakas- ja kumppanijoukko saa avatareja testata, muille niitä ei ole vielä tulossa.
Yleinen ajatus tapahtumassa oli tämän pohjalta se, että Microsoft lienee törmännyt avatarien (ja meshin) kanssa haasteisiin, joiden voittaminen vie enemmän aikaa kuin oli ajateltu. Vahvasti veikkauksissa tuntui toistuvan suorituskyky ja epäilys siitä, että nykyinen resurssien tuhlaamisesta tunnettu Teams-sovellus vie niitä entistä enemmän avatarien kanssa ja tätä Microsoft nyt yrittää ratkoa.
Oli miten oli, Mesh for Teams ei ole vielä valmis parrasvaloihin. Toistaiseksi yritysten kannattaa keskittyä muiden asioiden kuntoon laittamiseen Mesh for Teamsin odottamisen sijasta. Meshistä kuulette kyllä lisää, kun aika on… 😉
Lissää! Antakaa mulle lisää!
Eipä tässä tälläkään kertaa vasta kuin raapaistu pintaa. Listalle olisi voinut ottaa myös looppia, Vivaa, tietoturvaa tai tekniikkaa, kehitysvauhti on ollut ja jatkuu huimana, joten hereillä saa jatkossakin olla.
Videokoosteet
Mikäli haluatte vielä palata takaisin Ignite-tunnelmiin, löytyy alta myös pari videota ensimmäisen ja toisen päivän yhteenvedoista!
Book of News
Ja jos vielä kaiken tämän jälkeen tiedonjano on sammuttamatta, kannattaa lukaista lävitse Microsoftin Book of News:
https://news.microsoft.com/ignite-2022-book-of-news/
Ja älkää huoliko, tuleviin ominaisuuksiin ja muutoksiin palataan heti, kun ne on muutakin kuin rivejä roadmapilla.
Ignite-Ville over and out!