Skip to main content
Yleinen

Ei etätyötä, ei lähityötä, vaan ihan vaan työtä

Kirjoittanut 17.3.202120 lokakuun, 2022Ei kommentteja3 min lukuaika

Työskentelyllä on nyt vuonna 2021 monta termiä. Niistä osa viittaa töiden tekemiseen toimistolla ja osa taas töiden tekemiseen toimiston ulkopuolella. Miten olisi, jos vakiinnutettaisiin termiksi ihan vaan työ ja sen joustamissa rajoissa paikkariippumaton tekeminen.

Ymmärrän paremmin kuin hyvin sen, että on paljon ammatteja ja rooleja, joissa läsnäoloa ei tulla korvaamaan täysin vielä pitkään aikaan robotiikan tai loitsujen voimalla. Meillä on kuitenkin suuri määrä ihmisiä, jotka tekevät niin sanottua tietotyötä ja suorittavat sitä käyttämällä tietokonetta tai vastaavaa laitetta. Mietin pienessä päässäni sitä, miksi tämä helposti paikasta toiseen kannettava laite on pitänyt pitkään kiinnittää tiettyjen neljän seinän sisälle, kun taas esimerkiksi henkilökohtaista elämää voi pitkälti hoitaa puhelimella mistä vain, milloin vain.

Meitä ihmisiä on erilaisia ja siinä joukossa on varmasti niitä, jotka työskentelisivät mielellään kodin tuomassa rauhassa (tai melussa) sekä niitä, jotka mieluusti ajavat joka aamu ruuhkassa toimistolle moikkaamaan työkavereita kahvikupposen ääreen. Kummassakaan tavassa tehdä työtä ei ole mitään väärää. Sillä esihenkilöllä, joka väittää, että työn tekeminen nyt vaan on tehokkaampaa valvovan silmän alla, on peiliin katsomisen paikka.

Pyydätkö laatimaan suunnitelman tulevaa etätyöpäivää varten tai palauttamaan raportin päivän tehdyistä töistä? Tämä on arkipäivää useammassa yrityksessä. Toimistolla voi halutessaan kuitenkin helposti lorvia työpäivän tekemättä mitään ilman, että siihen kukaan puuttuu. Mikään järjestelmä, sovellus tai vaikkapa firman lähettämät tsemppisukat eivät tee mistään yrityksestä kilpailukykyisempää – vaan sen tekevät yrityksen työntekijät.

Miten jatkossa?

Mielestäni yrityksien tulisi nyt viimeistään miettiä sitä, että mitä jos tulevaisuudessa tulee vastaan samanlainen tilanne kuin nyt, ollaanko me valmistauduttu siihen? Voimmeko me silloin jatkaa heti seuraavana päivänä siitä mihin jäätiin, riippumatta siitä, voiko toimistolle mennä. Paikasta huolimatta työntekemisen pitäisi olla tekijäänsä motivoivaa ja yhtä helppoa.

Eli jos olet tietotyöläinen, joka on pakotettu kotiin ja haluaisit jo toimistolle, niin toivon, että pääset pian halaamaan kollegoitasi. Jos taas tykkäät tehdä pyjama päällä töitä kotisohvalta käsin, toivottavasti sille ei ole tulevaisuudessakaan estettä.

Pilvipoika Tommi Eloharju