Skip to main content
Yleinen

Power Automate per Flow -lisenssin käyttö

Kirjoittanut 25.9.202024 lokakuun, 2022Ei kommentteja4 min lukuaika
Tulipa vastaan tilanne, jossa oli tarve luoda muutama kappale ns. ”Premium Floweja” eli Floweja joissa käytetään Premium-yhdistimiä. Flowien oli määrä palvella koko organisaatiota. Siinä sitten aloin miettimään, mikä olisi sopiva lisenssi. Nopeasti ajateltuna mieleen tulee Power Automate per User -lisenssi, koska sillähän voidaan tehdä ”Premium Floweja”. Flowit oli määrä luoda palvelutunnuksella. 

Jäin siinä sitten vielä miettimään tuota lisensointia. Tuskinpa menee noin helposti, että lisensoidaan vain tunnus, jolla Flowit luodaan. Ei muuta kuin kahlaamaan Microsoftin lisensointiopusta läpi ja aiheesta kirjoitettuja blogeja 

Microsoftin lisenssiehdoissa epäsuorasti todetaan että ”jokainen käyttäjä, joka hyötyy tehdystä ratkaisusta, tulee olla lisensoitu”. Kyseessä on multiplexing-ehto, jolla estetään tilanne, jossa yhdellä tunnuksella ja sen premium-lisensoinnilla palvellaan suurempaa joukkoa käyttäjiä. Multiplexing-ehto on toki läsnä yleisemminkin Microsoftin lisensoinneissa kuin vain Power Platform -lisensoinneissa. 

Edellä mainittu ehto toisin sanoen esti tekemästä toteutusta niin, että huomioitaisiin vain palvelutunnuksen lisensointi. Toisaalta ei voisi olla niin, että jokaiselle organisaation käyttäjälle pitäisi ottaa Power Automate per User Plan, jonka hinta on n. 12,60€/kk/käyttäjä. Kuukausittainen lisensointihinta olisi pompannut pilviin! (heh heh!) 

Lisensointiopusta selatessa löytyi tarpeeseen sopiva lisenssi, jota tutkia: Power Automate Per Flow Plan 

Kyseisen lisenssin kuvausta kun katsoo, niin tuohan palvelisi täydellisesti: Lisenssillä katettaisiin automaattisesti koko organisaation käyttäjien lisensointi ottamatta kantaa käyttäjien määrään. 

Ei muuta kuin tilaamaan tuota lisenssiä! Hetkinen. Onpas tuollakin hintaa… 421,50€/kk Miksiköhän näin? 

Jahas: 

Eli yhden tuollaisen lisenssin hinta on 84,50€/kk mutta kun ensimmäisen kerran tenanttiisi tuollaisen ostat, pitää sinun ostaa niitä minimissään 5 kpl –> 421,50€/kk. 

Tässä tapauksessa tuo hinta tuli silti halvemmaksi kuin se, että lisensoitaisiin kaikki käyttäjät Power Automate Per User Plan -lisenssillä. Todettiin myös, että toteutus tulee viemään noista viidestä lisenssistä 2 kpl ja lopuille kyllä löydetään käyttöä myöhemmin. Lisenssiä sitten tulille vain ja toteutusta tekemään! 

Seuraavaksi oli selviteltävä, miten tuollaista lisenssiä oikein kuuluu käyttää. Sitä kun ei allokoida millekään käyttäjälle, vaan sillä lisensoidaan Flow. Hetken selvittelyiden jälkeen homma kirkastui: 
  1. Haluttu määrä lisenssejä (tai ne kaikki) allokoidaan Power Platform -ympäristölle, johon Flowit luodaan. Allokointi tapahtuu Power Platform Admin Centerissä: https://admin.powerplatform.microsoft.com/resources/capacity 

Tunnuksen, joka allokoinnin tekee, pitää olla joko ”Global Admin” tai ”Power Platform Admin”. 

Kuvassa yllä siis valitaan ympäristö, johon lisenssit allokoidaan ja määrä (kuinka monta lisenssiä). Tässä esimerkissä kaikki 5 kpl allokoitiin ”Production” -ympäristön käyttöön. 

  • Kun ympäristölle on allokoitu Power Automate per Flow -lisenssejä, pystyy kyseisen ympäristön yksittäisille Floweille kohdentamaan näitä Premium-lisenssejä. 

Nyt kun lisensointiasiat oli hoidettu, ajattelin, että vihdoin pääsen tekemään itse toteutusta! 

Tässäpä astuin sitten miinaan. 

Olin kuvitellut, että kun yksittäiselle Flowille on allokoitu tuollainen Power Automate per Flow -lisenssi, voidaan kyseisessä Flowissa sitten käyttää Premium-yhdistimiä. Sen sijaan sain erinäisiä virheitä, kun koitin tallentaa Flowia, jossa on käytössä Premium-yhdistin: 

Ei muuta kuin taas selvittelemään, että mihinkäs tällä kertaa tökkää. Lähdin asiaa kyselemään Power Users -foorumeilta ja sain sieltä vastauksen, joka ohjasi oikealle polulle. 

Lisensointioppaassa todetaan Power Automate per Flow -lisenssistä seuraavaa: 

Itse olin tulkannut tuota ”Implement” -sanaa niin, että sillä mahdollistetaan myös Flowien luonti. 

Tuota kuvausta jos vertaa Power Automate per User -lisenssiin: 

Todellisuudessa tilanne oli siis se että: 

  • Tunnus/tunnukset joilla Premium floweja luodaan, pitää olla lisensoituna Power Automate per User -lisenssillä 
  • Power Automate per Flow -lisenssillä katetaan tällaisten Premium Flowin käyttö koko organisaatiolle 

Nyt oli vihdoinkin lisensointiasiat kunnossa ja pääsin tekemään niitä Floweja!

Pilviguru Jasu Snell