Skip to main content
Yleinen

TOP 9 TÄRPIT! Tuottavuuspuolen nostot Microsoft Ignitesta

Kirjoittanut 23.9.202028 huhtikuun, 2022Ei kommentteja5 min lukuaika

Microsoftin suurin, kaunein ja parhain, ainakin näin allekirjoittaneen mielestä, Microsoft Ignite pyörähti jälleen käyntiin.  

Meille Tuottavuuspuolen tekijöille tuo tarkoittaa täytettä roadmapeille ja uusia juttuja juttupussiin. Tänä vuonna poikkeuksellisesti koko Ignite pyörii virtuaalisesti ja on myös maksuttomuuden ansiosta tavoitettavissa entistä useammalle.  

Vaikka itselläni onkin suuri kaipuu myös konferensseihin paikan päälle, ei virtuaalisuus mitenkään vähennä tapahtuman merkitystä koko Microsoft 365 -ekosysteemille. Tämä on se paikka, jossa kuullaan mihin ollaan menossa ja mitä on tulossa 😊  

Asiaa on vaikka kuinka ja paljon ja Microsoft onkin julkaissut niistä myös kokonaisen Book of News sivuston. Löydät sen osoitteesta https://kuu.fyi/ignite2020/  

Uudistuksia kahlatessa nostimme tähän sellaiset asiat, joita meiltä on paljon viime aikoina kyselty.

Tässä siis TOP9 tärpit!  

Uusi hakutulokset sivu Teamsiin mahdollistaa jatkossa haluttujen asioiden ketterämmän ja ennen kaikkea selkeämmän löytämisen. Teams saa ja oppii myös Microsoft Searchista tuttuja taitoja ja ennen kaikkea haku alkaa hyödyntämään Microsoft Searchia tehokkaana moottorinaan. Hyvä juttu jokaiselle Teamsin käyttäjälle. Jatkossa etsivä löytää!   

Yhdessä-tila eli Together mode on saanut erinomaisen vastaanoton meillä ja asiakkaissa ja tämän osalta suunta onkin seuraavaksi se, että Microsoft tuo lisää taustoja tarjolla. Ihan vielä valitettavasti ei omia taustoja tuonne pysty luomaan, mutta on sekin edistystä, että jatkossa voi auditorion sijasta istuskella yhdessä vaikkapa kahvilassa. Näin sosiaalisen etäisyyden aikana yhdessä-tila tarjoaa fiilistä yhteenkuuluvuudesta.  

Mukautetut leiskat eli virallisemmin Custom Layouts tulee myös saataville myöhemmin tänä vuonna Teams-kokouksiin. Ajatus tuossa on se, että esimerkiksi koulutuksessa esittäjänä toimiva voi kontrolloida paremmin osallistujien kokemusta. Käytännössä esittäjä voi päättää, että haluaa näyttää oman kuvansa esityksen päällä, jonka jälkeen Teams osaa sen tehdä hyödyntämällä taustan sumennusta. Mahtava ominaisuus, jota meillä erityisesti koulutuksia silmällä pitäen odotetaan kuin kuuta nousevaa!  

Breakout rooms on tämänhetkisen tiedon mukaan tulossa lokakuussa ja se onkin varsinkin oppilaitoksissa yksi odotetuimmista asioista. Palvelee se toki myös monessa muussakin, sillä se mahdollista Teams-kokouksessa jakautumisen pienempiin porukoihin ja sitten taas palaamiseen varsinaiseen kokoukseen. Fasilitoijan työkalupakkiin ehdottomasti positiivinen lisäys.  

Sharepointin Boost News eli uutisten boostaus mahdollistaa paremman kontrollin siihen, miten uutisia näytetään ja millä kriteereillä. Tällä hetkellä vastuu näyttämisestä on ollut enemmänkin tekoälyn hommia, mutta jatkossa viestinnästä vastaavalla on tähän myös sanansa sanottavana.  

Home Site App sovellus tulee saataville Teamsiin. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että Sharepoint ns. Home Site saadaan suoraan omaksi napikseen muiden Teams-sovellusten rinnalle. Jo nyt Intranetit on saatu tuotua Teamsiin, mutta se on vaatinut enemmän tai vähemmän temppuilua. Toive onkin, että tämän avulla monissa ympäristöissä päästään nyt tempuista eroon.  

Microsoft Search kasvaa ISOKSI! Pari vuotta sitten julkaistu Microsoft Search on konseptina ja ominaisuuksinaan ollut oman mielenkiinnon kohteena, jonka johdosta otinkin ilolla vastaan kaikki tulevat uudistukset. Search muun muassa saa vihdoinkin taidon, jonka avulla sitä voi käyttää keskustelujen hakemiseen esimerkiksi Teamsista. 

Search myös pyrkii jatkossa parantamaan käytettävyyttä, löydettävyyttä ja tuo uusia mahdollisuuksia miten se saadaan parhaalla mahdollisella tavalla palvelemaan myös organisaation käyttäjiä. Nyt viimeistään on aika heivata ne koodilla väkerretyt henkilöhaut ja luottaa Microsoft Searchiin.  

OneDrive jakaa paljon samaa Sharepointin kanssa, joten tästä syystä onkin luontevaa, että OneDriven hallintakeskus poistuu ja nämä asiat nostetaan jatkossa ylläpitäjälle näkyviin Sharepointin uuden hallintakeskuksen kautta. Myös jakamiseen, käyttöön ja suorituskykyyn on luvassa OneDriven osalta paljon parannuksia.  

Stream on ollut vähän monellakin tapaa väliinputoaja. Se on tarjonnut hyvän kanavan videoiden jakoon mutta kaikki yhteispeli Microsoft 365 on ollut vähän irrallista. Nyt tähän on tulossa muutos, sillä Streamin ulkoasu ja toimintalogiikka monelta osin menee täysin uusiksi.

Samassa yhteydessä tiedostot siirtyvät Streamin omasta tallennustilasta OneDriven ja Sharepointin hoidettavaksi, joka tarkoittaa sitä, että vihdoinkin videoita voi jakaa myös ulkopuolelle. Samalla myös kontrolli ja käytettävyys kasvaa. Hyvä uudistus ja jatkossa Stream on oleellinen osa viestivää organisaatiota.  

Pelkästään jo TOP9 vinkkien osalta meinasi tulla tappelu, sillä näitä asioita on taas ähkyyn asti tarjolla. Tästä johtuen jatkamme ihan varmasti uutuuksien parissa myös tulevaisuudessa. Microsoft panostaa isosti koko ekosysteemin kehitykseen ja niin teemme myös me.  

PS. Meiltä löytyy myös tiivistelmää videomuodossa!  
 
https://www.youtube.com/watch?v=7hhVsz6wMoM  

Pilvikamu Ville Kankare