Skip to main content
Yleinen

Pilvirikasta Joulua ja Uutta Vuotta!

Kirjoittanut 21.12.202117 lokakuun, 2022Ei kommentteja3 min lukuaika

Koronavuosi numero 2 alkaa pikkuhiljaa kääntymään ehtoopuolelleen.

Olipahan jälleen kerran kaikkinensa erikoinen vuosi, jossa tilannekuvan ja vallitsevan suursäätilan vuoden alussa oikein ennustanut Oraakkeli olisi varmaan nyt multimiljardööri.

Me emme sitä osanneet ennustaa – kuten harva meistä muutenkaan.

Kirotun toisen kulkutautivuoden päättymisen hetkillä haluan nostaa esille kaksi itselle tärkeää havaintoa kohta päättyvän vuoden ajalta.

1. Yritykset, yhteisöt ja yksilöt sopeutuivat jatkuvasti muuttuvaan tilanteeseen mielestäni yllättävän hyvin. Asioita ei jääty voivottelemaan eikä kaivettu poteroa syvemmäksi vaan M365-kontekstissa alkoi tapahtumaan seuraavaa enenevissä määrin:

 • Teamsin käyttö työpäivän keskeisimpänä käyttöliittymänä lisääntyi.

 

 • Enää ei keskitytty verkkokokoustamaan etevästi vaan alettiin aidosti hakemaan niitä hyötyjä, joita M365-ekosysteemi mahdollistaa.

 

 • Lokaaleihin verkkolevyihin loppui hermo ja kaikki tarvittava data haluttiin siirtää hallitusti Microsoft 365-lisensoinnin sisältämiin tietosijainteihin.

 

 • Yhteisöllisen viestinnän ja ns. staattisen tiedon jakaminen kasvoi merkittävästi. SharePointtia tehtiin varmasti enemmän kuin ikinä.

 

 • Tietoturvan roolin pilvessä kasvatti merkitystään. Mitäs ihmettä me nyt tehdään, kun kaikki meille kriittinen data, viestit ja muistiinpanot ovat 365:ssa?  ”Jonkun” verran alkoi ilmoilla näkymään tarvetta kaksivaiheeseen tunnistautumiseen (MFA) ja ehdolliseen pääsyyn (Conditional Access) kaikkine älykkäine herkkuineen.

 

 • Salattua sähköpostia eli OME:a tunkattiin riittävissä määrin.

 

 • Datan luokittelu ja hallinta nosti merkittävästi päätään.

 

 • Full cloud-halukkaita asiakkaita alkoi tipahtelemaan Digikuun päivystystiskille enenevissä määrin. ”Pääseekö sinne pilveen ihan 100-prosenttisesti? Pääseekö näistä paikallisista tulostuspalvelimista eroon? Mitenkäs nämä uudet koneet ja niiden tilausprosessit”. Juu, kyllähän sinne pääsee, jos vaan haluaa ja kaikki edellä mainitut kysymykset saadaan hoidettua.

 

 • Asioiden ja prosessien automatisointi Microsoft 365-pilvessä. Miten se PowerApps voisi meitä jeesata? Entäpä Power Automate?

 

 • Kolmansien osapuolien tarjoamien ratkaisujen tiukka tarkastelu ja niistä luopumisen suunnittelu: Voitaisiinko me korvata kolmannen osapuolen tietoturva- ja antivirus-ratkaisuja Microsoftin vastaavilla? Aika moni kykeni ja väitän, että vauhti kiihtyy tulevana keväänä Defender-tuoteperheen odotettujen muutosten myötä.

 

 • Jatkuvan oppimisen ja palveluiden kouluttamisen tarve kiihtyi ja tulee kiihtymään entisestään palveluiden ja niiden ominaisuuksien kehittyessä.

Entäs sitten se Digikuun vuosi 2021?

Tänä vuonna tämä meidän nakkikiska on tarjonnut duunia keskimäärin kymmenelle Upealle ihmiselle. Persoonalle ❤

Mikä tärkeintä, tekeminen on ollut kivaa ja porukalla on pääsääntöisesti hymy huulilla. Tai näin mä oon sen ainakin kokenut. Muodostamani käsityksen mukaan myös aika moni muu Digikuulainen. 😉

Ne ovat allekirjoittaneelle aika hemmetin hienoja ja tärkeitä saavutuksia, jotka saavat minut hymyilemään.

Katsotaan mitä tuleva vuosi 2022 tuo tullessaan.

Jos joku on varmaa niin ainakin se, että Microsoftin pilvipalveluiden kehitysvauhti ei tule hidastumaan.

Sitä odotellessa fantastisen rauhallista joulua kaikille meidän ihanille asiakkaille, tärkeille kumppaneille ja rakkaalle omalle väelle. ❤

Tapaamisiin ensi vuoden puolella.

– PilviHeppu Tommi Maijanen