Skip to main content

Sharepointin räätälöiminen

Sharepoint Online, tuo paljon puhuttu intra-alusta, joka dokumenttejakin hallitsee, on mahdollista räätälöidä koodiratkaisuin ihan juuri sellaiseksi kuin haluat, jopa fontteja myöden. Tästä olet varmasti kuullut myyntipuheissa ja innostut. 

Onko se järkevää? 

Ei. 

Miksi ei? 

Kustomoidut eli räätälöidyt koodiratkaisut sitovat sinut koodintekijään aina. Koodaaminen myös maksaa erikseen jo olemassa olevien lisenssiesi päälle, monesti myös moninkertaisesti. 

Pelkästään fontin vaihtaminen Sharepointtiin firman isolla rahalla tehtyyn fonttiin maksaa helposti kymmeniä tuhansia euroja, kun aletaan koodaamaan. Sen jälkeen sitä pitää tietysti ylläpitää jos (ja kun) Microsoft päivittää järjestelmiään ja taas saat maksaa. 

Ei kuulosta kovin järkevältä, eihän? 

No voiko Sharepointista sitten saada oman firman näköistä? Sellaista, että se tuntuu jokaiselle työntekijälle selvältä paikalta. ”Tämä on meidän sisäinen viestintäkanavamme ja se näkyy”? 

Voi. Todellakin. 

Sharepointin räätälöinti onnistuu oman firman näköiseksi, oloiseksi ja tuoksuiseksi ihan sen omilla työkaluilla, ominaisuuksilla ja mahdollisuuksilla. Samalla voit olla varma, että voit nauttia uusista ja tulevista ominaisuuksista heti kun ne ovat tarjolla, etkä vasta, kun joku korjaa jotain jossain rikki menneessä koodissa. 

Jos totta puhutaan, jos ja kun intran lähtökohtana on puhtaasti viestiminen, ulkoasullahan ihan viime-viime kädessä ei ole mitään merkitystä itse -viestinnän- kannalta. (Ainakin toivon, että itse informaatio on tärkeämpää kuin kivat fontit, eri väriset nappulat tai jokin muu)

Tottakai ulkoasulla on merkitystä yhteisön kannalta ja siihen kannattaa käyttää aikaa, mutta sitä ei saa tehdä intraa rampauttavasti tai jopa tappavasti. Haluamme säästää kaikkien aikaa, saada tiedon sen etsijälle eteen mahdollisimman helposti samalla pitäen huolen, että se tuntuu omalta ja oikealta paikalta. 

Sharepoint osaa hienoja asioita ilman riviäkään koodia, tutustumiseen tarvitaan vain hetki aikaa. Siihen käytetyllä ajalla saadaan niin paljon arvoa tuotettua itse tekemiseen + ette ole firmana riippuvainen toisesta firmasta tai siitä yhdestä koodarista. 

Uutislistaukset voi kohdistaa käyttäjäryhmille ihan vakiona, pikalinkkipalikat voi esittää käyttäjäryhmäkohtaisesti. Sharepointin haku löytää niin henkilöt, sivut ja tiedostot hubisivustoiltakin ihan vakiona. Ihan pienin opastuksin ja varsinkin intran perustan suunnittelulla saadaan Sharepoint toimimaan kuten halutaan suoraan paketista. 

Jos siis olet ajatellut, että Sharepoint Onlinen räätälöinti tarkoittaa aina koodaamista ja isoa hintalappua, sanon nyt suoraan: ei tarkoita. Siitä saadaan loistava työkalu, joka näyttää ja tuntuu firman omalta työkalulta, ihan sen omilla mahdollisuuksilla. 

Röyhkeästi omasta puolesta sanoen (ja kokemukseen perustaen) melkeinpä ainoa juttu, jota Sharepointtia ei saa vakiona tekemään, on RSS-feedin esittäminen vakiopalikoilla – mutta siihenkin on olemassa aina toimiva ratkaisu, kun kysyy 🙂 

– Pilvivisu Ari Mäkiö

Ps! Jos Intranetin rakentaminen itse kiinnostaa, hyppää mukaan meidän ”Näin teet Intranetin kolmessa tunnissa” -koulutukseen 12.10.2021 klo. 9:00 – 12:00. Koko organisaatio mukaan hintaan 129€ + alv 24%! Tsekkaa lisätiedot: Syksyn koulutukset – Intranet 2021 – Digikuu