Skip to main content

Nykypäivän ”Wordin” käyttötaidot 

 

Tänä päivänä kaikki osaavat käyttää Wordia, toiset auttavasti, toiset enemmän, jotkut todella hyvin. 

Sisällöntuotanto on kuitenkin muuttunut ja sitä tehdään M365-universumissa monella tavalla, aloittaen Wordista päätyen Teamsin kautta SharePoint Onlineen ja Planneriin. Joskus oli aika, että Word oli uusi juttu ja sitä piti oppia käyttämään. 

Nykyään kehitys on jatkuvaa, uusia palveluita tulee koko ajan (tekoälyratkaisuista puhumattakaan, myös Microsoftin toimesta!) ja vauhti kasvaa. Jatkuvasti saa olla uusia juttuja testaamassa SharePointin osalta ja vielä edistyneempiäkin säätöjä sitä mukaa, kun ympäristöissä huomataan tarpeita erilaisiin juttuihin. 

Sana on selkeästi levinnyt – SharePoint Online on oikein hyvä alusta introihin ja muihinkin ratkaisuihin, mutta samaan aikaan pitää muistaa, että ne, ketkä siihen ovat tutustuneet ja ottaneet oikeasti käyttöön, ovat tietysti myös jo edistyneempiä sen käytössä. Tämä siis siihen, kun kuulet kaverilta toisessa firmassa mitä he tekevät SharePointin kanssa, ei välttämättä täsmää teidän osaamistaitoonne. Not all börjar at the same taso. 

 

Tämähän tekee esmes meidän jutuissa sen, että Digikuulta tulee sellaisia introja kuin kulloinenkin firma tarvitsee, ei sellaista mitä meiltä myydään.  

  • Osa tarvitsee ensin vain pelkät uutiset käyttöönsä käytännössä, jotta sisäisistä sähköposteista päästään eroon.
  • Toinen firma huomaa jo, että asioiden tuominen sivuiksi helpottaa ylläpitoa ja vähentää päivityskuormaa (kuka enää jaksaa ”Word -> PDF -> Päivitys Wordiin -> Uusi PDF -> Aloita taas alusta” -kiertoa tai tiedostoja, jotka on nimetty ”Tärkeä ohje v3.4 2022 final final todellinen final.pdf”?).
  • Kolmas firma sitten on tekemässä jo toista iteraatiota SharePoint Onlinessa ja systeemi on tuttu, nyt siitä halutaan vielä enemmän irti. 

 

Sharepoint Online muiden M365:n tarjoamien sovellusten kanssa tarjoaa tätä kaikkea, mutta tärkeintä kaikessa on perusta ja miten se on valettu. Nälkä kasvaa kuitenkin yleensä syödessä. 

Totta on kuitenkin myös se, että oli ratkaisu mikä tahansa, koulutusta tarvitaan ihan SharePointinkin käyttöön, kuten aikoinaan Wordin käyttöön. Kun tiedetään, miksi jotain käytetään ja miten se auttaa tekemistä, se on helppo perustella työntekijöille. Heidänkin on hyvä tietää siitä enemmän kuin nimi, jolloin luontaisesti siihen lähdetään mukaan katsomaan mikä se on. 

Ihmiset ovat laiskoja; jos jokin asia on helpompi tehdä uudella tavalla ja siihen annetaan eväät ja näytetään, miten se on parempi kuin vanha tapa, niinhän se sitten tehdään, oli sitten kuinka paljon muutosvastarintaa ensin näkyvissä. Ethän sinäkään enää kaivaisi dokkarin kirjoittamisen vuoksi kirjoituskonetta esiin? 

Suuri ennustukseni tuleville vuosille onkin se, että työntekijöiden pitää osata käyttää SharePoint Onlinea (sekä Teamsiä) yhtä hyvin kuin Wordia. Jatkoennustus on myös se, että työntekijät osaavat käyttää niitä yhtä hyvin kuin Wordia, kunhan he saavat apua alkuun.

Osa osaa jo nytkin Wordista vain perustemput, toiset edistyneempiä tempauksia ja sitä se tulee olemaan myös pilvessä SharePointin kanssa. Mitenkäs oma Wordin osaamisesi? 

– Pilvivisu Ari Mäkiö