Skip to main content
Yleinen

”Mites toi Autopilot, siirtyykö se?”

Kirjoittanut 4.9.202024 lokakuun, 2022Ei kommentteja3 min lukuaika

Windows Autopilot – tuo pilven lahja migraatioiltavuoroille. Autopilottia otetaan kasvavissa määrin käyttöön, ja sitä alkaa myös näkyä migraatiosuunnitelmissa. Kuten arvata saattaa, ei tätä migraatiopuolta ole ns. Tehtaan puolella vielä niin kamalasti ehditty murehtia. Tai näin ainakin Ignite Tourilla Tehtaan edustajan puolelta sanottiin, kun asiaa tiedustelin. Suositus oli mm. siirtää maksimissaan 10–20 laitetta kerrallaan ja antaa laitteen tenantista irroittamiselle ja uuteen liittämiselle  24 h aikaa. Ja tämähän ei oikein käytännössä käy.

Onneksi tuo siirtäminen teknisesti tuntuu menevän melko jouhevasti, kunhan pohjatyöt on tehty kunnolla. Alla listattuna kevennetty (ei varmasti kattava) listaus asioista, joita ainakin kannattaa huomioida normaalin wipe-rinse-repeat prosessin lisäksi.

Koneiden Autopilot-laitetiedon keräys

Yksi tapa laitetiedon (mm. sarjanro, HW hash) keräämiseen pitkin maailmaa olevilta koneilta on käyttää Microsoft Power Automatea (os. Flow) API-endpointtina, joka tuuppaa tiedot Sharepoint-listaan. Migroitaville koneille voidaan jakaa PowerShell-skripti, joka kerää Autopilot-tiedot ja puskee ne Automaten REST API -endpointtiin, josta Automate puolestaan laittaa ne Sharepoint-listaan valmiiksi oikeaan oikeaan muotoon siirtoa varten.

Siirrettävän laitekannan ja käyttötapausten analyysi

On hyvä selvittää, onko siirrettävissä laitteissa jotain eroja, jotka pitää huomioida, esimerkiksi käyttöjärjestelmän version osalta. Myös käyttötapaukset kentällä ja esimerkiksi käyttäjien datan sijainti pitää huomioida. Ihannetilanne on, että käyttäjillä on kaikki tiedostot ja tiedot pilvessä, eikä mitään pelkästään paikallisesti tallennettuna.

Testaus

Sitä kannattaa tehdä – ainakin jos laitekannassa on vaihtelua. Riippuen tavoitetilasta, lähde- ja kohdetenanttien konfiguraatiot voivat poiketa toisistaan, ja siksikin testaaminen on oleellista.

Intunen komentaminen PowerShellillä

Laitteet pitää mahdollisesti saada resetoitumaan, ja laitetiedot poistumaan lähdepään tenantista. Tämähän on web-käyttöliittymän kautta isommalla määrällä melkoinen urakka, joten kannattaa tutustua WindowsAutoPilotIntune ja Microsoft.Graph.Intune PS-moduuleihin, joilla toimet käyvät nopeammin ja kätevämmin isommille massoille.

Viiveet

Eri laitteilla, verkoilla ja toiminnoilla voi olla erilaisia viiveitä, esimerkiksi resetoinnin alkamisessa, sovellusten asentumisessa jne. Tähän kannattaa varautua, ettei kaikki mene yhtä sutjakasti kuin testi- tai pilottivaiheessa, ja joskus voi joutua avittamaan lähituen toimesta prosessin etenemistä.

Lähituki

Laitepäässä voi ilmetä yllättäviäkin haasteita, joten käyttäjää ei kannata välttämättä jättää ihan oman onnensa nojaan tässäkään hankkeessa. Asiansa osaava lähituki on tilanteessa korvaamaton apu. Eikä muutama varakone ole pahitteeksi.

Lähdetenantin siivoaminen

Leave no device behind. Jos lähdetenantti jää tarpeettomaksi, domainien ja käyttäjien ohella myös kaikki laitteet kannattaa siivota pois, etteivät ne ”unohdu” jumiin vanhaan tenanttiin.

Kyllä se siitä!

Autopilot migraatioon pätee samat lainalaisuudet kuin muihinkin migraatioihin. Kahta samanlaista ei ole ja migraation tarpeet/haasteet ovat tapauskohtaisia. Aina luultavasti tulee jotain yllätyksiä ja ehkä pientä kipuiluakin, joten niihin kannattaa varautua. Ja siirto kannattaa suunnitella konekohtaisesti esim. Exceliin, jotta pysyy kartalla taistelun tuoksinassa laitteista, nimistä ja mahdollisista haasteista.

Eli kyllähän se Autopilottikin siirtyy, kuha siirtää 😉

 

Pilvikuiskaaja Riku Mustila