Skip to main content

­­­­­­­­Migraatiot sutjakkaasti maaliin

 

Jasså! Olet taas ATK-osastolla nostanut sen lyhimmän tikun arpajaisnyrkistä ja päädyit vastaamaan kosmopoliittisen yrityksesi migraatiohankkeesta yksin. Eipä hätää, herran vuonna 2022 jälkeen nollapisteen, sinulla on jopa käytössä työkaluja hankkeen läpimenon jouduttamiseen.

Käydäänpä yhdessä läpi nyt kiinnostuskiikareilla mahdolliset uudet varusohjelmakaverisi.

Haluan kuitenkin peräänkuuluttaa, että näissäkin migraatiohankkeissa on se parhain jeesi aina hyvän suunnittelun päällä; eli mitä dataa siirretään ja minne. Onnistuneen hankkeen tueksi tarvitset tod.näk. siis liiketoiminnan edustustoa kertomaan vähän aivoituksiaan ja kuvausta #prosesseista. Sankarikoodattu migraatio omalla harkinnalla nimittäin päättyy yleensä huutaen ilmaistuihin epätyytyväisyystilanteisiin.

Työkalu 0 – Excel

Tähän tilastotieteen laulamattomaan tukijalkaan raapustat siis auki nykytilanteen ja pyydät sitten asianhallintakuninkaiden tuottamaan tarjoiluehdotuksen päälle ajatusta, että mihin nämä nyt sitten pilvessä ammutaan. Ajatushautomon työn kerkeyttämiseksi kannattaa admini-päissään värkätä vähän näkyvää täkyä Teamssiin ja SharepointOnlineen, koska se kohdepään suunnittelu on sarjassa niitä asioita, joita on helpompi näyttää kuin kertoa paperilla sanoilla.

Työkalu 1 – App.mover.io eli Moooveri

Microsoft osti tämän puljun pois kuljeksimasta 21.10.2019, joten on hieman kyseenalaisella pohjalla tämän SaaS-palveluiden helmen kehitys, mutta tätä blogityyppistä ilmaisua kirjoittaessani, härveli vaikuttaa toimivan edelleen aika passelisti.

Mooooveri on passeli työkalu pilvestä pilveen migraatioissa, eli skenaarioissa, joissa haluat tunkata dataa vaikkapa MS-tenanttien välillä tai dataa muista pilviratkaisuista, kuten Dropboxista, G suite Drivesta tai jopa Boxista. Koska kyse on pilvien välisestä kädenpuristuksesta, ei tämä häkkyrä tarvitse mitään endpointtien leipomista minkään fyysisen raudan kylkeen; admin consenttien siunausta toki kaivataan senkin edestä lähtö- ja vastaanottopäihin.

Mooverissa on sisällä myös kohtalaisen kyvykkäät aikataulutus- ja CSV-henkiset -automaatiotyökalut, joita päsmäröidään selaimen kautta.

Asiat, joihin Mooooooveri ei taivu:

Monimutkaisien Teams-rakenteiden siirto kera kaikkien taskien ja keskusteluhistoriikkien. Sähköposteja et myöskään tällä helvetinkoneella kykene migroimaan.

Hinta: 0€

Koska seuraavissa työkaluesittelyissä on fookkuksessa onprem-levypinnan kanssa asioiminen, niin muistathan skannata työkalulla lähdepäädyn materiaalit lävitse, jotta pääset hyvin etupeltoon ratkaisemaan mahdollisia ACL-mysteerejä, ylipitkiä polkuja, kiellettyjä merkkejä tai vastaavia epäystävällisiä tilanteita. Kansiorakenteiden osalta mitä flätinpää sen parempi on edelleen hyvä nyrkkisääntö, mutta SPO tukee nykytilassaan 400 merkin patheja ml. tiedostonimi, tämä on kuitenkin sarjassa niitä maksimeita, joita et tod.näk. halua tavoitella missään ympäristöissä.

Työkalu 2 – SharePoint Migration Tool eli SPMT

Tämä härveli tukee sinua rimpuilusta irti vanhanliiton onprem-levypalveluista, eli SPMT on yksi vaihtoehto työkaluista saada datat irti kuoloa tekevästä all-in-one -palvelimesta. SPMT on myös Microsoftin omaa sovelluskehitystä, joten lupa asentamiseen onprem-ympäristöön irronnee portinvartijoilta myös vähän ehkä kevyemmillä vettauksilla.

Toisin, kuin Mooooooveri, tämä sovellus tarvitsee ehdan asennuksen sellaiseen laitokseen, jolla jalka halutuissa levyshareissa ja toisaalta jalka myös julkiverkkoon. Varsinainen operointi tapahtuu sitten GUI:n kautta juurikin siinä pisteessä, johon tämän sovelluksen asensit.

(SPMT:n hallinta on myös mahdollista konsolidoida, mutta File share migration hoitaa sen asian aika paljon paremmin.)

Koska kyseessä on asennettava endpoint, on hakusessa siis kohtalaisen modernilla tasolla oleva masiina, jossa sietäisi olla ainakin seuraavat prerequt kohdillaan:

  • Väh. Winserver 2012r2
  • Moderni selain, joka kykenee modern authiin

Vaikka SPMT:n työkalutipsissä todetaan, että tämä on the työkalu Sharepoint-farmin sisällön tunkkaamisessa kohti pilveä, niin pystyypä se käsittelemään aika lailla mitä vain onprem-shareja, jos operaattorilla on domain-tunnuksessaan vain näkyvyyteen oikeuttavat natsat.

SPMT:ssa pystyy hilloamaan n+1kpl. jobeja, joten incrementaali-ajojen kliksuttelu on kohtalaisen simppeliä toimintaa.

SPMT:ssa on toki asennukseen liittyvässä arkkitehtuurissa pieni sudenkuoppa; nimittäin se asentuu onprem-alustaansa käyttäjän profiilin alle kera talletettujen jobien, joten monen pelaajan migraatioprojekti vaatii vähän tarkempaa suunnittelua, josta päästäänkin ihan pienellä aasinsillalla seuraavaan työkaluun

(Hinta tähän ratkaisuun on myös aseveliystävällinen 0€)

Työkalu 3  – File share migration

Kuten SPMT:ssä, tämäkin palvelu vaatii migraatio-agenttien kylvämistä haluttuihin palvelimiin, mutta toisin kuin SPMT:ssä, migraatiotöiden manageeraus tapahtuu kätevästi Sharepoint Onlinen admin-paneeliston kautta. Itse asennettuihin agentteihin ei sinällään tarvitse kohdistaa ylläpitoa, niiden juurruttamisen jälkeen.

Muutoin toiminnallisuudet, ajastukset ja CSV-automaatiot ovat SPMT-työkalua vastaavalla, ellei jopa paremmalla tasolla. Incrementaali-ajon painiketta ei tutulla nimikkeellä löydy, mutta Run-namiska tekee ensimmäisen ison työn jälkeen aina oletuksena deltasiirtoa.

Ja ei, tälläkään härvelillä et saa migroitua käyttäjien sähköposteja pilveen. Tämä lapsus huomioidaan hinnassa, joka on sinulle erikoistarjouksena 0€.

Jos hankkeen skuupissa on onpremistä datan kotiutus M365:n, niin tämä on the työkalu tässä ajassa ja paikassa siihen.

Voi juku! Sait sittenkin hankkeeseen budjettia, eli käytössäsi on määrittelemätön kasa juuttisäkitettyä eurodollaria.

Työkalu 4 – Apricot Sharegate

M365-adminoinnin sveitsiläishenkinen linkkuveitsi, joka taipuu sangen moniin eri urotekoihin, mutta tämän blogin skuupissa se sopii myös tenant to tenant(myös saman tenantin sisällä) migraatioihin, joissa siirrellään suuria ja monimutkaisia eriä dataa Microsoftin tenantista toiseen Microsoftin tenanttiin.

Sharegaten osalta asemoidaan eli asennetaan Sharegaten Desktop johonkin hyväksi katsottuun alustaan ja trialin jälkeen aloitetaan pieni haukottelu lisenssin hintapolitiikan kanssa, nimittäin vuoden lisenssi aktivoituna on noin 4496 Yhdysvaltain demokratiadollaria.

Sharegatesta löytyy migraatioiden ulkopuoleltakin kelpoja käyttökohteita, jotka kannattaa käydä ajatuksella tietohallintajefen kanssa läpi, jos hintapolitiikka aiheuttaa keskivahvaa haukottelua hankepresiksen yhteydessä. Keskeiset muut featuret ovat esim.

  • External sharing rappareiden laatiminen
  • Tenantin siivousprojektien automaatiot, orpojen ryhmien ja unohdettujen tiimien siistiminen
  • Permissioneiden ja guest accessien päsmäröinti hieman helpommalla parseroinnilla, kuin natiivilla managementilla

Ja koska kyseessä ei ole MS:n 1st party sovellus, niin varaudu selvittelemään arkkitehtuuria ns. laajavaikutteisemmin riski- ja vaikutusanalyyseissasi.

Kuulostamatta yhtään Apricotin antikristuksen väriseltä myyntimieheltä, tämä on se tuote, jolla hanskaat ns. enterprise-kokoluokan migraatiot onpremistä pilvenreunalle. High speed low drag.

Tälläkään tuotteella et valitettavasti hanskaa niitä henkilökohtaisen asianhallinnan arkistojen, eli sähköpostien, siirtoja pilven ihanuuksien pariin.

Hinta: Paljon€

Työkalu 5 – BitTitan Migrationwiz

Kuten ehkä työkaluesittelystä havaitsit, meillä on työkalupakissa sellainen sähköpostisiirtojen kokoinen aukko räikkäavaimissa. Eipä hätää, pääset taas kaivamaan kuvetta taskustasi, nimittäin pääset lisensoimaan Migrationwizin käyttöösi. Olipa sitten lähtöpääsi Domino tai jokin vielä obskurantimpi IMAP/POP -hirvitys, niin Migrationwiz hanskannee tilanteen.

Tässä tuotteessa lisenssipolitiikka sitten voi aiheuttaa vähän mahdistusta (mahtava ahdistus, toim.huom.) tietohallintojohdossa, nimittäin kuvetta kaivetaan käyttäjäpohjaisen mallin mukaisesti alkaen 12 vapausdollarista/käyttäjä.

Jos budjetti on viritelty äärimmilleen, voi tätä sähköpostien migraatiota viritellä käyttäjävetoiseksi myös. Eli tenantin virittelyn jälkeen ohjaat käyttäjät liittämään uuden M365-laatikkonsa Outlookkiin vanhan lootan rinnalle, säätämään sähköpostien näkyvyysasetukset 12kk. ja vanhemmat levelille ja sitten operoimaan copya haluttujen postien/kansioiden etc. osalta. Tämä lähestyminen toimii aika passelisti alle kymmenen hengen yrityksissä, mutta tätä isommissa kolhooseissa on aika käsityöintensiivinen suorite, eli vahva käsityökulttuuri sisältää kohtalaisen paljon ikkunoita epäonnistua.

Hinta: $12-15/käyttäjä

Työkalu X – Drag and drop

Vihoviimeisenä ja perinteisenä vaihtoehtona on toki se ye olden nämä hiirieleellä tähän siteen -tyyppinen lähestymiskulma.

Tämä on itseasiassa ihan käypä metodi, yksittäisten filujen leipomiseen haluttuun kohdepaikkaan, nimittäin useimmat migraatiotyökalut käsittelevät alkaen kansiotasolla siirtokuormaa. Toki tässä metodissa pitää muistaa, että hiirielettä suorittavasta tahosta tulee siirtyneiden filujen owneri, joten ekstensiivisellä otteella sinusta tulee firman puhutuin tekijä myöhemmissä vaihessa.

Jos jostakin mielipuolisesta syystä haluat tällä metodilla liikuttaa gigatavuja materiaalia, niin pääsenet nauttimaan myös selaimesi out-of-memory -erheilmoitteluista JA yllättäen tässä metodissa ei ole kätevää tapaa tehdä incrementaaleja, ellei sinulla ole ihan kaikki maailman työaika käytettävissä hankkeen toteutukseen.

Loppumetrien pohdintaa

Oli työkaluvalintasi aivan mikä hyvänsä, ei valinta poista tarvetta perinpohjaiselle suunnittelulle eli lähtö- ja vastaanottopään analyysille ja preppaukselle. Use the scan feature Luke!

Tässä ajassa ja paikassa MS saattaa myös throttlata regionin toimistoaikojen puitteissa vars. siirtotien leveyttä, joten ei kannata pillastua tai edes luvata liiketoiminnalle, että tera poikineen valuu taivaspalveluun yhden yön aikana.

Public foldereiden osalta kannattaa käydä vakavamieliestä diskuteerausta sisäisesti, että onko tämä se tapa enää toimia asianhallinnallisten prosessien osalta. Migrationwiz kyllä paperilla tukee tätäkin skenaariota, mutta itse henkilökohtaisella tasolla en näe enää vuonna 2022 hyvää pihviä public foldereille.

Pienille, noin alle kymmenen sielun, matalan filemäärän organisaatioille käyttäjäpohjainen drag and drop ja Outlookin account pairing voi olla ihan legitti tapa toimia.

Näihin kuviin ja tunnelmiin!

– Pilvipalvoja Kai Kolima