Kamppailua muutoksen kanssa
Sopeutuminen uuteen vaatii aina aikaa, oli kyseessä sitten uusi hieno kannettava tietokone tai automerkin vaihtaminen. Sitä vaatii myös muutos työtapoihin tai uuteen maahan muuttaminen. Ja jos joku väittää, että muutos käy helposti ja on ainoastaan kivaa, niin hän puhuu paskaa.
Muutokseen yleensä liittyy tiukkaa kiinnipitämistä nykytilanteesta, ahdistusta jo opituista rutiineista irtautumisesta ja uuden opettelemista. Meille ihmisille rutiinit ovat tärkeitä ja jos niitä lähetään sörkkimään, niin tämä yleensä oireilee ihmisissä hiljaisena hämmennyksenä – tai vastaavasti voit löytää jonkun kiroilemasta kahvikoneelle toimistolla. Muutoksesta johtuvia sivuoireita (lue: muutosvastarintaa) voi lievittää muun muassa hyvin tehdyllä suunnitelmalla sekä avoimella viestinnällä (miksi, miten ja koska). Ja jos tilanne vaatii, niin tarpeen tullen voi ottaa ibuprofeiinia, jos oikein ketuttaa.
Muutoksessa kuitenkin piilee palkinto paremmasta ajasta (yleensä). Ei me pilviheput vittuillakseen tulla kertomaan miten nämä vehkeet tai palvelut voivat oikeasti tehdä ihmisistä tehokkaampia ja tuottavampia omissa töissään.
Miten sinne odotettuun lopputulokseen sitten päästään?
Tässä avaimia muutoksen kanssa painimiseen:
- Sitoutuminen: Mikään isompi asia ei tapahdu yhdessä yössä, vaan se vaatii pitkäjänteisyyttä.
- Tekeminen: Tekemistä, tekemistä ja tekemistä. Ei se kerta kuntosalilla riitä vaan voiman kasvattaminen vaatii toistoa toiston perään.
- Mukautuminen: Matkan varrella uuteen tapahtuu varmasti mokia tai viilauksia ja ne kuuluvat asiaan.
Yllättäen, kun maaliin päästään, niin tuleekin jo taas jotain uutta mihin pitäisi sopeutua ja taas alkaa sama ralli uusiksi. Parhaiten nykymaailmassa pärjääkin allekirjoittaneen mielestä, jos ei takerruta liikaa vanhaan vaan ollaan avoimia muutokselle ja sen tuomille kasvukivuille. Esimerkkinä? No meidän kaikkien joko rakastama tai vihaama Teams. Jos et käytä sovellusta muutamaan kuukauteen, niin jokin valikko tai painike, isompi tai suurempi on muuttunut tai sen toimintatapa on vaihtunut.
Hyvää syksyn alkua kaikille toivottaa Suomeen jälleen kotiutunut Digikuun ex-Varsovan-kirjeenvaihtaja 🙂
– Pilvipoika Tommi Eloharju