Skip to main content

Paniikki voisi olla reaktio, kun keksitään, että halutaan tehdä jouluun liittyen jotain kivaa intraan. Joulukalenteri on silloin yleensä ensimmäinen ajatus.

Tässä kuvataan siis nopea tapa tehdä joulukalenteri, jossa jokainen luukku on oma sivunsa. Jokaiselle sivulle saa siten tehtyä haluamansa sisällön.

Sivut julkaistaan ajastetusti haluttuna päivänä haluttuun kellonaikaan ilman, että sivun teon jälkeen kenenkään sisällöntuottajan tarvitsee tehdä mitään. Puolittainen handsfree-juttu siis.

Ensin luodaan joulukalenterille pohja, jonne itse luukut sitten ilmestyvät. Ovelasti nimetty Uusi-nappi ja luodaan tyhjästä uusi sivu, jolle annetaan nimeksi vaikka ”Firman ponteva joulukalenteri”.

Sen jälkeen voimme valita kahdesta vaihtoehdosta, miten haluamme luukkujen ilmestyvän. Käytetään tässä kohdassa kevyttä metatietoa, toinen vaihtoehto olisi käyttää KQL:ää, muttei mennä siihen nyt. Pysytään tälläkin kertaa kliksuttelukehittämisessä.

Suunnataan sivukirjastoon konepellin alle!

Siellä haluamme tehdä oman sarakkeen kevyelle kirjastokohtaiselle metatiedollemme, mutta tehdään se omaan näkymäänsä. Emme välttämättä halua sen turhaan kummittelevan esillä enää pääsiäisen aikaan. Tee siis oikealta ylhäältä uusi näkymä, vaikka nimellä ”Sivut kategorioilla” ja lisää näkymään uusi sarake ”Sivukategoria”, jossa yhtenä vaihtoehtona on valittavana ”Joulukalenteri 2021” (vuosiluku sen vuoksi jos teemme tämän ensi vuonna uudestaan).Sitten varmistetaan, että ympäristössä on mahdollista ajastaa sivuja (ja uutisiakin). Sivukirjaston yläreunassa on kohta Ajoitus, josta klikkaamalla ajoittamisen voi aktivoida, jos se ei jo ollut päällä. That’s it.


Nyt voimme luoda ensimmäisen Luukku-sivun. Sivut kannattaa nimetä samalla logiikalla, esim. Luukku 1, Luukku 2 ja niin edelleen, niin on helpompi tunnistaa mistä on kyse.

Luo siis sivu ja mieti sivun pohjaa niin, että voit käyttää sitä muidenkin Luukku-sivujen luontiin joko mallina tai kopiona. Sen jälkeen anna palaa sisällön kanssa! Mallin tai kopion avulla saat jokaiseen sivuun esimerkiksi saman kansikuvan heti valmiiksi ja vaikka metatiedonkin.

OBS! Ennen kuin julkaiset, muista että haluamme ajoittaa Luukku-sivut: vilkaise Sivun tiedot -kohdan taakse tuossa otsikon yläpuolella.
 Sieltä löytyy kohdat sekä ajoittamiselle että sen sivukategorian valitsemiselle (älä välitä muista kohdista, meillä nyt sattuu olemaan sitä ja tätä muutakin metatietoa). Valitse koska sivu julkaistaan ja valitse myös Sivukategoria. Se pitää laittaa jokaiselle luukkusivustolle, jotta joulukalenterimme toimii kokonaisuutena.

Huomaa, että Julkaise-namiskuukkeli muuttuikin muotoon Ajoita. Klikkaa sitä.

Nyt ensimmäinen luukkusivumme odottaa asettamaasi päivää ja kellonaikaa ajastettuna. Tee nyt kaikki Luukku-sivut, jotka haluat tehdä (protip: tee vain arkipäivien luukut, kuka intraa viikonloppuisin lukee). Muista myös, että voit kopioida sivuja.

Kun olet tehnyt ne, viritetään se alkuperäinen joulukalenterisivu vielä odottamaan Luukkujen julkaisua. Suuntaa siis sille sivulle. Ota sivu muokkaukseen ja lisää valitsemaasi kohtaan Korostettu sisältö -palikka (Highlighted content).

Tässä tehdään niitä joulun taikoja:
otetaan palikan asetukset auki ja viritetään sitä.


Näillä asetuksilla haetaan siis esille ne sivut, joiden sivukategoriaksi on valittu ”Joulukalenteri 2021” ja lajitellaan ne nimen perusteella aakkosjärjestykseen.

Älä hämmenny, että näet jo tekemäsi sivut palikassa, oikeastihan ne ovat jo olemassa ajastettuina luonnoksina. Normaali lukijaoikeuksin oleva käyttäjä ei näe palikassa mitään, kun vielä valitset ihan alhaalta ”Piilota verkko-osa, jos siinä ei ole mitään näytettävää”. Näin joulukalenterisi ”aktivoituu” vasta kun ensimmäinen Luukku-sivu julkaistaan. 🙂

Tämä muuten pätee sitten näillä asetuksilla kaikkiin käyttäjiin, joilla on muokkausoikeudet sivustolle. He näkevät jo ajastetutkin sivut, eli jos haluaisi pidemmälle viedä ajatusta ja pitää sivut loppuun asti vain omana tietonasi, sitten vaaditaan pykälää raskaampaa viritystä. 🙂

Mutta, tällä mallilla firman normaalit käyttäjät näkevät vain Joulukalenteri-sivun, jossa kerrotaan, että sinne ne luukut ilmestyvät, kas näin:
 

Jos et usko, niin tässä jo julkaistuna eka luukku samalla sivulla:
 

Toki saman voisi tehdä uutisillakin ja monella muulla tavalla, mutta tässä tein nyt näin – koska halusin. 😉

– Pilvivisu Ari Mäkiö