Skip to main content
Yleinen

Haluatko tehdä Power Platform Governancea?

Kirjoittanut 29.10.202028 huhtikuun, 2022Ei kommentteja3 min lukuaika

Power Platform Governancessahan ympäristöt ovat yksi avaintekijöistä. Uuden ympäristön luonti vaatii kapasiteettia 1Gb, loit siihen ympäristöön sitten CDS-tietokantaa taakse tai et (pl. Trial-ympäristöt).

Mutta hetkinen, näyttääkö Power Platform Admin Centerissä kapasiteettisi jotakuinkin tältä:

Esimerkiksi pakasta vedetty 365-ympäristö näyttää suurin piirtein tuollaiselta. Kapasiteetissa ollaan gigatavun verran ylikäytöllä, vaikka mitään ei olla vielä tehty Power-työkaluilla.

Jokaisessa 365-tenantissa tulee ”annettuna” Default-ympäristö, joka automaattisesti syö kapasiteettia 1GB. Yllä oleva tilanne on yleinen 365-tenanteissa, joissa ei ole esimerkiksi yhtään D365-lisenssiä alla. D365-lisensseissä kun tulee tuota kapasiteettia mukana. Tässä jutussa tosin ei perehdytä D365-lisensointiin vaan tilannetta tarkastellaan sellaisen 365-tenantin silmin, jossa ei ole D365 käytössä.

Kun käytössä ei ole ennestään D365:ta, kapasiteettia saat lisää:

  • PowerApps-lisensseistä
  • PowerAutomate-lisensseistä
  • Capacity Add-On -lisensseistä

Lisenssityypit ja niiden suomat kapasiteetit ovat listattuna Microsoftin Power Apps Power Automate and Power Virtual Agents Licensing -oppaassa (Sivut 15-17)

Halvin tapa päästä alkuun ympäristöjen luonnissa?

Osta 365-tenanttiisi 1kpl ”PowerApps per User” -lisenssejä.

Tämä antaa sinulle kapasiteettia 10GB. Se tarkoittaa sitä, että pystyt luomaan n. 9 ympäristöä (koska Default-ympäristö syö tuosta heti 1GB:n eli tavallaan ”kuitataan” ylikäyttö).

HUOM.

Tuon 10Gb saa tuosta ”Power Apps per User” -lisenssistä vain kerran. Eli seuraava samaa lisenssityyppiä oleva lisenssi tuo enää kapasiteettia lisää 250MB (Accrued per user). Eli tämän jälkeen tämä ko. lisenssi ei enää ole kustannustehokas pelkästään kapasiteetin hommaamiseen. Tuolla 10GB:llä pääsee kuitenkin jo kivasti alkuun ja se maksaa vain ~34€/kk.

Seuraavaksi kannattaa kääntää silmät esim. Capacity Add-On -lisenssiin, jossa hinta on suurin piirtein sama mutta kapasiteettia tulee tuon 250MB:n sijaan 1GB.

Toki tästä aiheesta voisi saivarella:

Miksi pitää maksaa lisää lisenssikuluja siitä, että saa tehtyä Power Platform Governancea, jossa on useita ympäristöjä. Miksi kapasiteettia ei tule O365/M365-lisensseistä, kun niistäkin saa jo maksaa ihan kivasti? Kysymys on hyvä eikä siihen ole vastausta tällä kuolevaisella ainakaan kirjoitushetkellä. 😉

Pähkinänkuoressa:

Jos

  • Power Platform -kapasiteettisi roikkuu alhaalla kuin lehmän häntä
  • Et saa kapasiteettia D365-lisensoinnin kautta

ja haluat päästä kustannustehokkaimmalla tavalla alkuun Power Platform -ympäristöjen luonnissa niin osta 365-tenanttiisi 1 kpl ”PowerApps per User” -lisenssejä ja saat 10GB kapasiteettia. Tuota lisenssiä ei tarvitse allokoida millekään käyttäjälle, riittää että se ”kelluu” siellä tenantissa saatavilla.

Pilviguru Jasu Snell