Anna mielesi(kin) palautua kesälomalla
Työelämä on enemmän marathon kuin sprintti
Suomen kesä on kauneimmillaan. Useimmilla meistä kesäloma on näköpiirissä. Viimeiset duunijutut ja lomille lompsis. Pari asiaa kannattaa muistutella itselle näin loman kynnyksellä. Tietotyöläisen moottorina ja keskusyksikkönä on aivot ja mieli. Ne tarvitsevat lepoa siinä missä meidän lihaksetkin. Sanotaan, että lihas kasvaa levossa. Uskon, että aivojen suhteen sama. En siis sitä, että aivot fyysisesti kasvaisi vaan sitä, että oppiminen ja tehokas aivojen käyttö tapahtuu levon kautta. Työelämä on kuin marathon juoksu. Ei kuin sprintti, vaikka usein näkee ihmisiä vetämässä kuin viimeistä päivää polttaen kynttilöitä kaikesta mahdollisesta suunnasta. Muutos fyysisestä työstä aivotyöskentelyyn on ollut sen verran nopeaa, että emme ehkä täysin ymmärrä omaa parastamme.
Tietotyöstä olisi hyvä päästä henkisesti irroittautumaan päivittäin, viikottain ja vuosittain. Joo joo, Synnitön heittäköön ensimmäisen kiven sen suhteen etteikö työt olisi tulleet uniin ja viikonloppuihin. Herääminen klo 4.30 ei ole melatoniinin tai unilääkkeiden puutetta vaan kroppasi hätähuuto stressiin. Silti asia kannattaa pitää mielessä. Samanlailla kun teräs väsyy paineen alla pikkuhiljaa, mielemme voi myös väsyä jatkuvasta kuormituksesta. Taipuu taipuu kunnes katkeaa. Kesälomat ovat hyvä vuosittain työstä irroittaumisen aikakausi. Se, pidätkö koko loman putkeen vai osissa on sinun asiasi. Ota insinööreistä mallia ja tee se mikä toimii. Tässä muutama vinkki siihen, että työelämä pysyy mielekkäänä myös ensi syksynä.
Älä jätä töitä roikkumaan syksyyn
Yksi hyvä tapa jäädä koukkuun töihin loman ajaksi tai vähintään hommata komea vitutus heti töihinpalattua, on jättää töitä roikkumaan kesän yli sillä ajatuksella, että ne tulevat jotenkin ihmeen kaupalla jonkun kesähessun toimesta tehtyä. Ei tule. Jos ne olivat ikäviä hommia ennen kesää, ne on vähintään yhtä kurjia loman jälkeenkin.
Ihminen on luonnostaan hyvin toivekas laji. Kesäloman jälkeinen aika tuntuu niin kaukaiselta. Ihminen on erehtyväinen ja lehmä on märehtiväinen. Yleensä kokemuksen karttuminen helpottaa ajan hahmottamista. Siis yleensä, ei kaikilla. Vielä kerran, vie työsi loppuun ENNEN kun jäät lomalle. Mielesi kiittää.
Kun lomailet niin lomaile kunnolla
Valitettavan usein näkee oheisia sähköpostin lomailmoituksia.
Ei ei ja ei. Sä et oikeasti ole niin korvaamaton, että sun täytyy roikkua koko kesä työ mielessä. Satunnaisesti duunimailien lukeminen on oppikirjaesimerkki työssä roikkumisesta loman aikana. Loman yksi keskeisimmistä pointeista on palautua ja antaa mielelle tilaa irroittautua henkisesti työstä. Organisaatioissa tämä on järjestelykysymys ja osa työnohjausta. Syksy ja pimeä vuodenaika tulee taas loman jälkeen. Siihen kannattaa varautua akut ladattuna. Kun lomailet, niin tee se täysin työvapaasti. Mielesi kiittää.
Ja monissa organisaatiossa sähköposti alkaa olla aika passé (mennyttä maailmaa). Poissaoloviestit replikoituvat automaattisesti Teamsin ja Outlookin välillä. Klikkaamalla Teamsin päässä henkilön profiilikuvaa, näet hänen poissaoloilmoituksen.
Pro-tippi. Laita poissaoloviestiin vasta työhöntulosi seuraava päivä. Näin saat loman jälkeen kaikessa rauhassa asettua takaisin työmoodiin: lueskella mailit ja rupatella työkaverien kanssa lomakuulumiset vailla heti aamusta alkavaa palaverirumbaa.
Digikuun lomakäytännöt
Meillä Digikuussa lomat ja ihmisten jaksaminen otetaan vakavasti ja ne on meille ylpeyden aihe. Liian monella on kokemusta loppuunpalamisista. Meillä kaikki on ansainnut täydet lomat joka vuosi. Tänä vuonna tästä pääsee nauttimaan kesken lomakauden aloittaneet Henkkis ja Tohtori Kolima.
Digikuun lomapussista löytyy vielä toinen lomavipuväännin. Jos teet töitä lomalla, tilisi laitetaan lukkoon ja avataan kun hommat lomien jälkeen jatkuvat. Toistaiseksi kenenkään tiliä ei ole laitettu koskaan lukkoon.
Poissa silmistä, poissa mielestä
Laitepuolelta katse kannattaa kiinnittää kännykkään ja muihin mobiililaitteisiin. Minimillään kaikki Teamsin ja Outlookin ilmoitukset pois. Kovemmat luokan lomailijat poistavat koko sovellukset loman ajaksi tai siirtävät pikakuvakkeet pois silmistä. Kesäloman ulkopuolellakin suosittelemme ilmoitusten minimointia. Teamsin mobiiliappista löytyy suoraan valikot päivittäisille hiljaisille tunneille ja viikottaisille hiljaisille päiville. Poissa silmistä, poissa mielestä ja mieli kiittää tästäkin.
Sanomattakin selvää, että poissa silmistä, poissa mielestä toimii muunkin työroinan osalta. Jos teet paljon töitä etänä, niin laita läppäri ja pomon rintakuva loman ajaksi piiloon. Jos voit jättää läppärin duuniin, entistä parempi.
Stressi ja kuormitus on niitä lomallakin
Se, että työ kuormittaa meitä henkisesti ei tarkoita sitä, että loma automaattisesti ei kuormittaisi tai palauttaisi. Stressi ei tee eroa töiden ja muiden asioiden välillä. On vain yksi stressisäiliö, mikä täyttyy. Töiden roikuttaminen on hyvä tapa pitää huoli, ettei stressisäiliö pääsee kuivumaan kesälläkään. Sinun kannalta se on huono uutinen. Anna lomalla aivojesi levätä. Nuku, syö, liiku, nai ja nauti. Pyri ottamaan edes pieni irtiotto arjesta. Mielesi kiittää kun palaat töihin.
Allekirjoittanut on viimeiset pari vuotta meditoinut aamuisin 10 minuuttia. Jotenkin päivä lähtee seesteisemmin käyntiin. Voin suositella muillekin duracell-pupuille.
Onnistunut loma buuttaa muistin
Yksi hyvä tapa (joskin siinä hetkessä ilkeän tuntuinen) mitata loman onnistuneisuutta mielen näkökulmasta on kirjautuminen duunikoneelle loman jälkeen. Jos mieli huutaa tyhjää ja salasana ei tule mieleen (Ei, et todennäköisesti ole sairastunut kuukaudessa dementiaan vaan aivosi on vapauttanut työmuistiasi) niin on aika onnitella itseä, soittaa helppariin salasanan resetointia, käydä hakemassa kuppi kahvia ja alkaa röihin. Lomasi on ollut mielen näkökulmasta onnistunut. On aika onnitella itseäsi.
Hyvää, rentouttavaa ja vähästressistä kesää koko Digikuun poppoon puolesta. Nähdään syksyllä!
– Pilvimaalari / Mr. Chili Teemu Ahlström