Skip to main content

6 väitettä modernista intranetista

Intranettien tekemiseen, käyttöön ja tarpeellisuuteen liittyy paljon huhuja ja uskomuksia. Monet näistä ovat sellaisia, jotka tekniikan kehittyminen on saattanut jo historiaan. Käymme tässä kirjoituksessa lävitse niitä asioita, joita modernin intranetin rakentaja yleensä kohtaa. Kerromme myös, onko olettama totta vai kannattaako se heittää jo romukoppaan.

VÄITE 1: INTRANETIN TEKEMINEN VAATII AINA KOODIA

Historiassa Sharepoint oli ennen kaikkea alusta ja sen päälle toteuttaakseen haluamansa oli hyvin usein tartuttava koodieditoriin ja lähdettävä rakentamaan juuri omaan käyttöön räätälöityä ratkaisua. Valtaosaa vaatimuksista ei saatu täytettyä ilman ”custom” ratkaisuja.

Toisin on nykyään, kiitos modernin Sharepointin valtavan kehityksen ja ennen kaikkea uudenlaisten mahdollisuuksien. Nykyään isonkin konsernin Intranet on mahdollista luoda ilman riviäkään koodia, pelkästään kliksuttelukehittämällä. Tämän suurin etu on siinä, että tällöin asiakas ei koskaan ole lukossa toimittajaan, eikä jatkuvaa ylläpitopalvelua tarvita, toisin kuin koodatuissa vermeksissä.

Väite 2: Intranetin tekeminen on kallista

Usein korkea hinta on johtunut tekemiseen tarvittavasta koodista ja siihen liittyvästä ohjelmistokehityksestä. Kun kehittämiseen ei tarvita koodaamista, ei myöskään hinta muodostu enää moderneilla taloilla samalla tavalla kuin ennen. Kliksuttelukehitetty Intranet on huomattavasti edullisempi myös projektimuotoisena kuin perinteinen malli. Lopputulos on myös vähintään yhtä hyvä ja käytettävyydeltään erinomainen. Räätälöinti maksaa aina, luovutaan siis räätälöinnistä niin säästetään hinnassa mutta ei lopputuloksessa.

Väite 3: Intranetin tekeminen vaatii superhyvät tekniset taidot

Jälleen voidaan kiittää Sharepointin modernia tulemista. Superhyviä teknisiä taitoja tämän päivän intranet ei nimittäin vaadi. Intranetin tekeminen vaatii koulutusta ja oivalluttamista, mutta teknisten taitojen kanssa sillä ei pääasiassa ole mitään tekemistä. Valtavan hienoja ratkaisuja pystyy nykyään tekemään lähes samalla tavalla kuin muokkaisi myös Word-dokumenttia.

Väite 4: Intranetit on kuolleita

Kyllä ja ei. Riippuu pitkälti tarpeesta ja syystä lähteä Intranettiä tekemään. Mikäli ollaan liikkeellä teknisestä näkökulmasta ja intranet halutaan vain intranetin takia, ei sellaista kannata nykyään rakentaa. Intranet ei myöskään ole yritykselle mitenkään pakollinen, vastaavat asiat kun saa rakennettua esim. Teamsin päälle halutessaan. Monella organisaatiolla intranetin roolia ajaakin Teamsin yhteinen tiimi, johon käyttäjät ovat myös olleet erittäin tyytyväisiä.

Väite 5: Mobiilikäytettävyyttä ei ole

Sharepoint on perinteisesti tuskastellut mobiilikäytettävyyden ja responsiivisuuden kanssa. Näin ei onneksi enää modernin tulemisen myötä ole. Nykyään kaikki Sharepointissa on suoraan responsiivista, eli toimii sellaisenaan myös mobiilissa. Myös erillinen Sharepointin sovellus on kehittynyt huimasti ja toimii mukavana lisänä, kun intranettiä veivataan mobiilissa.

Väite 6: Jokainen firma tarvitsee Intranetin

Ei todellakaan tarvitse! Intranettiä ei milloinkaan saa tai kannata tehdä vain intranetin takia, eikä varsinkaan sen takia, että ”me halutaan intranet”. Sille tulee löytää oma paikkansa organisaatiossa ja ennen kaikkea se tulee roolittaa oikein. Jos nämä tuottavat ongelmia tai ne eivät luontaisesti löydy, ei intranettiä tule rakentaa. Intranetille tulee asettaa realistiset tavoitteet ja kirjata ylös mitä sillä konkreettisesti halutaan saavuttaa.

Bonus: Intranetin tekemisessä suurin vaiva on tekniikassa

Modernin Intranetin tekniikka on suhteellisen simppeliä ja kunhan tietyt lainalaisuudet ja päätökset saa rakenteen osalta tehtyä oikein, ei tekninen toteutus ole se, joka vie aikaa ja jossa yleensä on ongelmia. Intranetin osalta usein aliarvioidaan sisällöntuotantoon käytettävä aika ja tämän takia olisikin tärkeää, että intranetin tekeminen olisi viime kädessä kaikkea muuta kuin tekniikkaa.

https://youtu.be/co6URV5jqa4
Ja laitetaan sama vielä videon muodossa!

Pilvikamu Ville Kankare