Skip to main content

Silmukointia a la Microsoft

Viime vuodet ovat muuttaneet meidän käsitystämme tiedostoista ja tiedon luonteesta. Pilvitekniikoiden mahdollistama yhtäaikaismuokkaus Eli Co-Authoring on toisaalta parantanut yhteisten dokumenttia käsittelyä ja toisaalta vähentänyt perinteisten sähköpostin liitteiden määrää. Ja kun tämän muutoksen aiheuttamasta krapulasta alamme toipua, Microsoft työntää meille uuden pullon kouraan, Loopin.

Loopia, entiseltä työnimeltään Fluid, on pikkuhiljaa ja hivuttaen tuotu M365 ekosysteemin. Palvelu kokonaisuudessaan pullautetaan yleiseen jakeluun ehkäpä vuoden 2023 Ignite -konferenssissa. Mene ja tiedä. Toisaalta Fluid esiteltiin vuoden 2019 Ignitessa ja vieläkään ei ole valmista. Toisinaan kaipaan Steve Jobsia ja Applen julkistuksia missä tuotteet ja palvelut olivat loppukäyttäjien hypisteltävissä heti julkistustilaisuudessa. No, toivossa on hyvä elää ja esiversion kautta valmiista tuotteesta tiedetään jo paljon.

Loopin idea on seuraavanlainen. Ei riitä, että sisältöä (vaikka taulukkoa) muokataan useamman henkilön toimesta, vaan itse sisältö voidaan upottaa paikasta toiseen ja jokaisessa paikassa on mahdollista päivittää taulukkoa.

Käyttötapaus voi olla vaikka seuraava: Liisa upottaa loop-taulukon (jonka idea on listata projektissa tarvittavia asioita) sähköpostiin ja lähettää helahoidon Teemulle. Teemu päivittää omalta osaltaan taulukon ja kopioi sen Teamsin ryhmäkeskusteluun, jossa on Mikko ja Karo. He taasen päivittävät listan omilta osiltaan ja kopioivat taulukon iltapäivän Teams kokouksessa käytettävään Whiteboard luonnoslehtiöön. Teams kokouksessa useat eri henkilöt päivittävät listaa ja kokouksen päätteeksi Fanni upottaa listan projektisuunnitelmaan, joka on Word-dokumentti. Kaikilla henkilöillä on mahdollisuus tarkastella ja päivittää päivitettyä listaa eri paikoista.

Loopin perusyksikkö on Loop-komponentti. Tällä hetkellä eri komponentteja on kymmenkunta. Jatkossa mahdollisesti enemmän. Komponentteja voi tällä hetkellä upottaa rajattuihin paikkoihin, Microsoftin visioissa mihin tahansa. Loop komponentit toimivat organisaation sisäisessä käytössä. Toivottavasti jatkossa myös sidosryhmien kanssa. Itse loop tiedostot sijaitsevat käyttäjän Onedrivessa, joten tältä osin ei jakamisessa pitäisi olla ongelmaa.

 

Esimakua Loopista voit käydä kokeilmassa Teamsin chatissa tai vaikka Teams kokouksen kokousmuistiinpanoissa. Niiden osalta Loop tuo vielä uuden kierteen. Kokousmuistiinpanojen seurantatehtävät valuvat suoraan käyttäjien To Do:hun. Microsoft näyttää ekosysteeminsä voimia tälläkin tavoin ja siihen harva toimija pystyy.

Loopin tuloon kannattaa suhtautua kuin maraton juoksuun. Alussa rauhallisesti ja kropan lämmetessä vauhtia kiristäen. Matkasta koko ajan nauttien. Tiedon luonne tulee varmasti jatkossakin muuttumaan. Keskustelkaa tiimeissä ja koko organisaation kesken, miten uusia ominaisuuksia kannattaa hyödyntää. Ja jos tarvitsette tukea, niin Digikuun pojat ja tytöt jeesaavat.

– Pilvimaalari / Mr. Chili  Teemu Ahlström