Skip to main content
Yleinen

[(Etä)työ]elämä on ihmisen parasta aikaa

Kirjoittanut 22.2.202217 lokakuun, 2022Ei kommentteja4 min lukuaika

Tämmöisenä auktoriteettivaluvikaisena minulle työssä on tärkeää autonomia; tunne, että saan päättää laajasti omista työhön liittyvistä asioista.

Luojalle kiitos, että olen tajunnut hakeutua työpaikkoihin, jotka ovat tukeneet tätä taipumustani.  Eikä oma autonomiani tunnu riittävän, haluan sitä kaikille työtä tekeville ihmisille.  Ihminen on lähtökohtaisesti hyvää seuraa muille, kun häneen luotetaan ja hänellä on riittävästi sananvaltaa omaan työhön. Luottamus on mielenkiintoinen sana, joka vilahtaa monien organisaatioiden arvoissa. Siis siinä johdon konsultin kätilöimässä listassa, joka pienen nolaamisuhan alla on hyvä opetella ulkoa. Ah, arvot. Niistä ehkä toisella kertaa. Työntekemisen tulevaisuuteen kurkistaminen vei minut Suomen Lappiin etäilemään.


Korona-aika on tuonut minulle hyvin esille, että tykkään rytmitellä vuodenkulkua. Ei niin paljoa Koronassa pahaa, etteikö se tuo meille jotain hyvääkin näkyviin. Mieli pysyy vireänä, kun koko ajan on jotain mitä odottaa. Pari kolme kertaa vuodessa etäily näyttää toimivan minulle. Perjantaista viikon yli sunnuntaihin saa viisi päivää töitä ja noin viisi päivää harrastamista. Ajankohdan kun vielä linkittää jonkun kalenteripyhän (Pääsiäinen, Vappu, Helatorstai, Itsenäisyyspäivä) ympärille tai ottaa pari päivää lomaa niin tarjous on suorastaan erittäin houkutteleva.

Ajatuksena oli lentää Lappiin, olla pari päivää hotellissa ja viikko kaverin kanssa mökillä. Hotellia varatessa kannattaa varmistaa, että huoneessa on kunnon työpöytä ja tuoli. Huonolla työasennolla saattaa hiihtelyt jäädä hiihtämättä, kun niska ja selkä jumahtaa lukkoon. Jos et usko, niin kokeile kököttää kahdeksan tuntia sohvapöydän ääressä. Hotellit ovat tajunneet etätyöläisten potentiaalin ja ainakin Levin hotellit saa tästä pisteet kotiin.

Etätyöskentely mökillä toi uuden elementin, jaetun tilan haasteen. Kaksi puhetyöläistä keittiön pöydän ympärillä ei ole hyvä idea, kuten ei toinen keittössä, toinen sohvallakaan. Ratkaisimme asian kokoontaitettavalla matkapöydällä. Pystytin etäkonttorin makuuhuoneeseen. Omat tilat mahdollisti Jabran kaiutinpuhelimen käytön. Jos työskentelette äänen näkökulmasta samassa tilassa, suosittelen vastamelukuulokkeita. Teams kokoukset häivyttävät tehokkaasti taustaäänet.

Työni (etä)kouluttajana vaatii työvälineiltäni vähän extraa. Kotitoimistolta minulta löytyy useampi näyttö ja säädettävä taustavalo. Näiden roudaaminen (ainakaan ilman autoa) etäkonttoreille ei ole mahdollista. Minulla on reissuilla käytössä ylimääräinen matkanäyttö, joka tekee työni mahdolliseksi. Muutamalla satasella luot itsellesi säälliset olosuhteet. Matkanäytöt ovat erittäin ohuita ja mahtuvat läppärilaukkuun mukaan. Vahva suositus. Jos suunnittelet matkanäyttöä vaativaa etäilyä tälle keväälle niin kannattaa huomioida Korona-ajan tuoma sirupula, joka vaikuttaa myös näyttöihin.

Etätyöreissuille voi olla monta syytä. Joku hakee rauhaa, toinen arkea rikkovaa rakennetta, kolmas kotipaikkakuntaa miellyttävämpää säätä ja neljäs mahdollisesti parempia harrastusmahdollisuuksia. Minulla yksi iso vaikutin on uusien työskentelytapojen lisäksi harrastukset. Ja talvella lapissa ne ovat hiihtäminen ja laskettelu. Työpäivän jälkeen ja viikonloppuna on paljon aikaa ja kun ladulle ja rinteeseen pääsee suoraan ovelta niin aika ei käy pitkäksi. Keskitalvi saattaa olla vilakkaa aikaa. Jos asiaa mietityttää, suosittelen koululaisten hiihtoloman jälkeistä aikaa. Viikko näytti meille loistavat sääolosuhteet. Keskellä päivää tai töiden jälkeinen ulkoilu saattaa tuoda ihan uusia ajatuksia työhöön liittyen. Usein hyvät ideat syntyvät juuri lenkillä.

(Työ)elämä on ihmisen parasta aikaa. Tehkää siitä oman näköisenne. Perusosaaminen välineistä, reipas mieli ja yrityksen joustavat käytännöt. Ei muuta ko nokka kohti seikkailuja. Näihin kuviin, näihin tunnelmiin.

Kiitoksia Lasselle reissun isännöinnistä ja loistavista sparrailusessioista.


– Pilvimaalari / Mr. Chili Teemu Ahlström