Tekoäly (AI eli Artificial Intelligence) tekee vauhdilla tuloaan osaksi työtä ja työvälineitä. Teoälyn varjolla meille ihmisille tarjotaan uusia työkaluja, joiden tehtävä on auttaa meitä selviytymään arkisista rutiineista tai vaikkapa tiedonhausta aiempaa helpommin.
Tekoäly on tärkeää, koska sillä on valtava potentiaali mullistaa eri osa-alueita työssämme, se voi automatisoida toistuvia tehtäviä, parantaa tehokkuutta ja mahdollistaa aiempaa nopeamman ja tarkemman päätöksenteon.
Tekoälyyn liittyy kuitenkin paljon uskomuksia ja jopa väärää tietoa, siispä aloitetaan korostamalla asioita, joita tekoäly ei vuonna 2023 pysty vielä tekemään:
- Jäljittelemään ihmisen tunteita ja tietoisuutta.
- Harjoittamaan moraalista pohdintaa ja etiikkaa.
- Korvaamaan ihmisen luovuutta ja intuitiota.
- Tekoäly EI korvaa ihmistä.
Ihmisen korvaajan sijasta tekoäly tulisikin nähdä työkaluna, jolla voidaan tehostaa meidän ihmisten kykyjä, ei korvata niitä.
Jotta tekoälyn hyödyntäminen olisi mielekästä ja harjoittelu uuden avustajan kanssa mahdollisimman sujuvaa, olemme keränneet tähän kirjoitukseen vinkit, miten jokainen meistä voi arjessaan varmistaa sen, että ensiaskeleet tekoälyn parissa tapahtuvat tietoturvallisesti.
Suuret kielimallit eli LLM (Large Language Models)
Lähes kaikki tällä hetkellä saatavilla olevat AI-työkalut perustuvat tavalla tai toisella suuriin kielimalleihin. Suurissa kielimalleissa ajatus on se, että ne on opetettu prosessoimaan kieltä tavalla, joka muistuttaa ihmisen toimintaa. Tämä on saavutettu opettamalla malleille valtavat määrät erilaista tietoa ja kehittämällä kaavoja, joilla mallit pystyvät analysoimaan kysyttyä ja tuottamaan laadukkaita, ihmisen näkökulmasta ihmismäisiä vastauksia.
Yksinkertaistettuna suuret kielimallit ovat kuitenkin ainoastaan matematiikka, jossa kaikki perustuu todennäköisyyksiin siitä, mikä sana seuraavaksi vastaukseen pitäisi tulla. Todellisuudessa logiikka taustalla on huomattavasti monimutkaisempi.
Suuriin kielimalleihin liittyy seuraavia ongelmia, jotka jokaisen tietoturvallisesti tekoälyä hyödyntävän olisi hyvä tunnistaa.
- Kontekstiin liittyvät rajoitukset: Varsinkin pitkissä keskusteluissa, suurella kielimallilla voi olla ongelmia säilyttää konteksti ja pysyä kartalla siitä mitä käyttäjä todella haluaa. Tämä johtaa helposti vääriin tai vääränlaisiin vastauksiin. Tärkeää onkin muistaa, että tekoälyn tuottamaa tietoa ei pidä koskaan hyödyntää sellaisenaan, vaan faktat ja muu sisältö tulee aina tarkastaa.
- Ennakkoasenne, harhat ja väärä informaatio: Suuriin kielimalleihin perustuva tekoäly on niin hyvä, kuin sen opettamiseen käytetty materiaali. Rajoitetulla materiaalilla tai tarkoituksella vääristyneellä materiaalilla opetettu tekoäly alkaa helposti toistamaan stereotypioita (esim. rotuun, politiikkaan tai sukupuoleen liittyen). Kannattaa siis olla tarkkana kaiken tiedon kanssa, jota tekoälyltä saa ja ennen kaikkea pyrkiä varmistamaan että käyttää ainoastaan palveluita joissa taustalla ei ole esimerkiksi poliittisen vaikuttamisen agendaa.
- Yleisen järkeilyn puute: Tekoäly osaa matkia (kiitos edistyneiden kaavojen) erittäin hyvin ihmistä, mutta siltä puuttuu esimerkiksi maalaisjärki. Jos tekoälyltä pyytää vaikkapa reseptiä kymmenen pullan pullataikinaan, voi se ehdottaa että taikinaan tulee lisätä 10kg voita. Normaalisti ihminen kyseenalaistaisi tässä kohdin reseptin järkevyyden, tekoälyllä tällaista taitoa ei ole. Tekoäly ei kykene yleiseen järkeilyyn.
Kannattaa siis aina tutustua siihen, miten käytössä oleva tekoälypalvelu on rakennettu ja pyrkiä varmistamaan että sillä ei ole luurankoja kaapissa.
Tietoturvallinen käyttö on perusasioiden huomioimista
Siirrytään seuraavaksi tietoturvallisen käytön vinkkeihin. Seuraavia, tietoturvaan liittyviä periaatteita noudattamalla voi julkista (Esim. OpenAI:n ChatGPT) tekoälyä (vapaasti tai maksua vastaan verkosta saatavilla) hyödyntää ja sen käyttöä harjoitella.
- Palvelun käyttäjä on aina vastuussa kaikesta palveluun syötetystä, tallennetusta tai sen avulla muodostetusta (käsitellystä) datasta. Muista siis vastuusi kun hyödynnät uusia työkaluja.
- Julkisen verkon tekoälytyökaluihin ei tule syöttää henkilötietoja, yrityksen arkaluontoista tai luottamuksellista dataa. Yleisesti hyvä nyrkkisääntö on, että käytä julkisissa AI-palveluissa ainoastaan sellaista tietoa, joka voisi löytyä kaikkien saatavilta myös yrityksen verkkosivuilta.
- Muista, että valtaosa tekoälyistä hyödyntää sille syötettyä dataa palvelun kehittämiseen ja parantamiseen. Osassa palveluita tämä on mahdollista kytkeä pois käytöstä, mutta ei kaikissa. Siispä käsittele julkiseen palveluun syöttämääsi dataa niin, että se on jatkossa vapaata riistaa kyseisen tekoälypalvelun opetukseen.
- Tutustu aina käyttöehtoihin ja varmista, että käytät palvelua vain niiden ehtojen puitteissa, jotka palvelun tarjoaja on määrittänyt. Kaikki tekoälypalvelut eivät esimerkiksi salli sillä tuotetun datan hyödyntämistä vaikkapa kaupallisessa tarkoituksessa.
- Varmista, että tekoälyn tuottama materiaalia on laadukasta, siinä olevat tiedot ovat oikein ja ennen kaikkea aina jatkokäsittele materiaali ennen sen julkaisua. Tekoälyn tuottama materiaali voi poiketa esimerkiksi yrityksen vastuullisuus periaatteista tai olla sisällöltään täysin keksittyä. Käyttäjällä on aina vastuu tekoälyn tuottamasta datasta, tätä vastuuta ei tekoälylle voi ulkoistaa.
Aina hyödynnettäessä mitä tahansa tekoälyyn liittyvää palvelua tulee käyttäjän varmistaa, että palvelu on varmasti tietoturvallinen, sen tuottama data on asianmukaista ja oikein ja että palvelun tuottamaa dataa saa hyödyntää vapaasti.
Tekoälyyn liittyvät tietoturvauhat ovat täysin samoja, joita kohtaamme tietotyössä päivittäin myös ilman tekoälyä. Tekoälyä hyödynnetään esimerkiksi tietojenkalastelussa, tällainen voi olla vaikkapa rikollisiin tarkoitukseen rakennettu tekoäly jonka ainoa tehtävä on saada käyttäjä antamaan sille arkaluontoista tietoa.
Yllä olleiden vinkkien lisäksi kannattaa toki aina varmistaa, millaiset käytännöt oma organisaatio on tekoälyn hyödyntämiseen luonut ja toimia niiden mukaan. Jos käytäntöjä ei ole, on tässä artikkelissa esitetyt kohdat sellaisia, joista on hyvä aloittaa.
Tekoäly on erinomainen renki, mutta huono isäntä.